Een bomvolle Koemarkt; het lijkt zo ver weg.
Een bomvolle Koemarkt; het lijkt zo ver weg. (Foto: Han Giskes)

Horeca komende vier weken op slot

Vervolg van voorpagina

klappen, en hebben vaak kleinere buffers; we zitten in hetzelfde schuitje. De onzekerheid telkens over hoe lang het duurt is het meest lastig voor een ondernemer. Je maakt natuurlijk een plan, dat is gebaseerd op vooruitzichten en feiten. Dit is puur crisismanagement. Over elke beslissing moet je drie keer nadenken, over elke euro die je uitgeeft moet je drie keer nadenken. Je zit echt met de gebakken peren.”

“Bij de vorige sluiting heb ik direct een plan gemaakt. Toen gingen we uiteindelijk met de take away en het bezorgen nog best goed. Maar nu heb ik besloten eerst een weekje aan mezelf te denken. Uit te rusten en na te denken over wat ik ga doen. Je kunt wel heel snel iets bedenken, maar ik wil met een creatieve oplossing komen. Natuurlijk gaan we gewoon door met afhalen en bezorgen maar ik wil wel met iets extra’s komen.

We overleven het wel. Ik heb goede mensen achter me staan, en goede steun. We kunnen de kosten laag houden. En eerlijk gezegd, het klinkt misschien gek, ik hou echt van ondernemen, en dat is precies wat dit is. Niet achterover leunen en het geld binnen zien komen, maar er hard aan werken en creatief zijn. Daar krijg ik op een vreemde manier toch weer veel energie van. Dit overleven geeft mij pure strijdlust. Een mooi woord, en dat zegt het helemaal.“

Café's en restaurants blijven sinds gisteravond dus potdicht evenals de koffieshops. Afhalen in beide bedrijfstakken mag wel maar niet na 20.00 uur. Na acht uur ‘s avonds mag er ook geen alcohol worden verkocht, ook niet bij supermarkten. Theaters en congreszalen mogen niet meer dan 30 bezoekers toelaten, enkele uitzonderingen daargelaten. En amateur sportverenigingen mogen wel trainen maar de competitie is stil gelegd. Verder zijn de koopavonden uit den boze.