Kerstmis anno 2020

Kerstmis is altijd een bijzondere tijd in het jaar met meerdere betekenissen.

Voor onze christelijke medemensen is de geboorte van Jezus het belangrijkste, waarbij de kerken voller zijn dan gebruikelijk. Anderen richten zich meer op de kerstman, vaak met cadeaus. In huizen staat een kerstboom met lichtjes om een speciale kerstsfeer te creƫren. Vele tuinen worden tegenwoordig ook uitbundig verlicht. Op de radio horen we kerstliedjes die ons bekend in de oren klinken omdat deze jaar na jaar terugkomen.

Bij het maken van kerstsfeer hoort een kerstdiner, met familie of vrienden, thuis of in een restaurant. Gezelligheid voorop.

Maar dit jaar? Anno 2020 is zoveel anders door corona. Dat hadden wij een jaar geleden nooit gedacht maar de werkelijkheid van nu dwingt ons tot aanpassing.

Uit eten in een restaurant kan niet. In grote groepen kerstmis vieren is helaas ook niet mogelijk.

Kan er dan niets meer? Natuurlijk wel. In huiselijke kring is nog veel mogelijk. Hoe waardevol is dat niet? Ook in beperkte kring kan een intieme kerstsfeer worden gerealiseerd. Kerkelijke diensten kunnen doorgang vinden, maar wel anders dan normaal.

Wat ik zelf belangrijk vind, is dat wij oog hebben voor de waarden van kerstmis: rekening houden met elkaar, omzien naar mensen die alleen zijn, blij zijn met wat goed gaat in het leven, saamhorigheid, warmte en liefde. Een moment van bezinning.

Die waarden hebben wij nu meer dan ooit nodig.

Soms is het in deze tijd voor mensen even teveel. Hoe ga je om met het verlies van een dierbare? Emoties als verdriet of gevoelens van depressiviteit zijn dan zo begrijpelijk. Het goed kunnen omgaan hiermee hangt vaak af van meevoelen of begrip van anderen. Een schouder bieden om tegenaan te leunen.

Ik word blij van de vele vormen van medemenselijkheid die in ik zie in de stad. Zonder enige twijfel is er nog veel meer. Helaas worden de negatieve kanten van deze tijd volop belicht, maar er staat zoveel tegenover. Mensen die laten zien hoe wij kunnen samen-leven. Daar krijgen wij energie en inspiratie van!

Graag wens ik u mooie kerstdagen waarin er hopelijk tijd is voor gezelligheid maar ook voor bezinning. Bezinning om rust te brengen in ons hoofd en in onze gedachten. In de hectiek van het leven hebben wij dit zo nodig.

Ik wens u en de uwen dagen van gezelligheid, hoop en inspiratie toe. En: pas op uw gezondheid en die van uw naasten!