Afbeelding
Thierry van der Weide overhandigt de cheque aan Melanie de Kwant-Brons. (Foto: Han Giskes)

Na het ruimen van alle pluimvee begint er in het hertenkamp weer een flauw zonnetje te schijnen

PURMEREND - Enkele weken geleden voltrok zich een regelrechte ramp op het terrein van het Hertenkamp aan de Anjelierenstraat in de Bloemenbuurt. Vanwege de vogelgriep moest al het pluimvee worden geruimd. De Indische- en Kaapverdische loopeenden, pauwen, kippen en kalkoenen, ongeveer 30 in totaal, werden gedwongen afgemaakt.

Goed nieuws is dat het directe gevaar voor een nieuwe besmetting definitief is geweken. Daardoor kan voorzichtig weer gedacht worden aan uitbreiding van het dierenrijk. Volgens Melanie de Kwant-Brons, voorzitter van de Stichting Hertenkamp Bloemenbuurt, zal de eerste groep pluimvee in het voorjaar van 2021 weer te zien zijn. Dan wordt het toch nog een vrolijk jubileumjaar. Immers, het Hertenkamp bestaat volgend jaar 65 jaar.

Na het leed en de nasleep van de ruiming kon er dezer dagen toch weer een lachje af bij Melanie. Ze ontving uit handen van Thierry van der Weide een cheque van € 250,-. Van der Weide is lid van de ledenraad van de Rabobank en alle leden mogen jaarlijks namens de bank een dergelijk vast bedrag schenken aan een goed doel. "Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vond het zo zielig dat zoveel dieren moesten worden gedood. Niet alleen voor de vrijwilligers die hier dagelijks werk verrichten, maar ook voor alle ouders, opa's en oma's met kinderen en kleinkinderen, die regelmatig genieten van al het moois in dit hertenkamp", vertelt Van der Weide.

Rabobank

De schenkingen die de Rabobank structureel doet vanuit het Coöperatiefonds, Rabo ClubSupport en de ledenraad lijken allemaal de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het natuurlijk niet. Thierry van der Weide: "Het is echt bijzonder dat de bank dit al jaren achtereen doet. Het is hartstikke leuk dat ik de cheque mag geven, maar het geld komt toch echt van de Rabobank. Het wordt opgebracht vanuit de winst van de bank en vloeit rechtstreeks terug naar de samenleving."

Melanie de Kwant-Brons nam in juli van dit jaar het stokje als voorzitter van de stichting over van Fred Scheepmaker. "Ik was voor die tijd al lid van het bestuur en ben dus eigenlijk doorgeschoven. Fred heeft het 5 jaar gedaan en liet een goed werkende stichting achter. We worden trouwens enorm gesteund door de gemeente en donateurs. Daarnaast hebben we een aantal fijne vrijwilligers die twee keer per dag de boel bij houden. Hierin werken we goed samen met de Prinsenstichting. Enkele cliënten zijn als vrijwilliger aan het hertenkamp verbonden", aldus Melanie.

De stichting bestaat uit een aantal werkgroepen, waarbij de werkzaamheden van zo’n groep wordt gecoördineerd door iemand die ook bestuurslid is. De werkgroepen hebben betrekking op dierverzorging en dierenwelzijn, op onderhoud van het ‘fysieke’ deel van het hertenkamp en verder op financiën, communicatie en projecten. Naast Melanie bestaat het bestuur uit Klaas Kwadijk (vice-voorztter), Nathalie Rijkenberg (penningmeester), Danny Strijf (namens Prinsenstichting), Peter Berkhout en Maarten Schipper.

De voorzitter doet graag een oproep om meer donateurs. "We verspreiden deze week duizend flyers in een grote ring om het hertenkamp. Deze is als kerstkaart bedoeld, maar ook om te proberen meer donateurs te interesseren. Het is hard nodig. Op onze Facebookpagina kunnen mensen trouwens verschillende kerstartikelen bestellen. Ze zijn gemaakt door cliënten van Prinsenstichting."