Lida aan de slag als postbezorger. "Ik doe tenminste wat."
Lida aan de slag als postbezorger. "Ik doe tenminste wat." (Foto: Han Giskes)

Van kroegbaas naar postbezorger

PURMEREND - "Ik moet toch wat. Stilzitten is niet goed mij, ik merkte steeds vaker dat ik vanuit mijn bed op de bank ging zitten, de televisie aanzette of een computerspelletje ging doen. Niks voor mij en dan te bedenken dat ik van huis uit gewend ben om aan te pakken. Toen ik de vacature op Facebook voorbij zag komen, dacht ik: dit moet ik doen! Tien dagen later liep ik te bezorgen."

door John Bontje

Lida Finnema van Proeflokaal Bakker loopt wijk in noordelijk deel van de stad

Aldus Lida Finnema (52), in het dagelijks leven samen met haar partner Paul Verhoeven uitbater van Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt. Sinds vier weken loopt ze dagelijks haar postwijk in Purmerend-Noord. Noodgedwongen vanwege de sluiting van de horeca. Zij is niet de enige horeca-ondernemer op de Koemarkt. "Meer van mijn collega's gooien tijdelijk het roer om."

Proeflokaal Bakker is evenals alle andere cafés en restaurants sinds half oktober opnieuw potdicht. "We staan echt compleet stil. Om nu broodjes bal te gaan verkopen, schiet niet echt op. En dat laat ik liever aan de restaurants over. Paul staat nog wel met een vintage kerstmarkt voor onze deur en verkoopt daarbij bierpakketjes. Dat loopt best aardig. Maar ja, of hij dat allemaal mag blijven doen is nog heel onzeker, al zag in gisteren wel een winkel in het centrum die alle spullen buiten had gestald."

Tijdens de eerste (intelligente, JB) lockdown in het voorjaar, toen alle horecazaken van de ene op de andere dag de deuren moesten sluiten, hadden Lida en Paul nog veel in huis te klussen, omdat ze pas waren verhuisd. "Maar het huis is aan kant dus dat is niet meer aan de orde."

Haar tijdelijke nieuwe klus, waarbij ze dagelijks bepakt en bezakt op haar fiets de wijk in gaat, was wel even wennen voor Lida. "De decembermaand is best een heftige periode om te beginnen bij PostNL. Het is natuurlijk onwijs druk met de bezorging van kaarten en pakketjes. Maar goed, het grote voordeel is dat

Zie verder pagina 5


Partner Paul (links met pet) verkocht tot afgelopen maandagavond bierpakketten.