De energiecoach is een waardevole bron.
De energiecoach is een waardevole bron. (Foto: aangeleverd)

"Als energiecoach geef ik handvatten en inzichten"

PURMEREND - "Energiebesparing is een breed onderwerp waar veel meningen en ideeën over zijn. Ik merk dat ook als ik bij de mensen thuis kom. Er wordt dan vaak gedacht dat er eerst veel investeringen gedaan moeten worden om iets te kunnen besparen. Maar wat ik het mooie aan het vrijwilligerswerk van energiecoach zijn vindt, is dat je de mensen inzichten en handvatten kan geven waardoor duidelijk wordt dat besparen op het milieu en op de maandelijkse uitgaven juist heel laagdrempelig kan, met minimale of zelfs geen enkele investering.

En daar waar bij een huisbezoek dus soms de eerste wat gespannen vraag is of men zonnepanelen moet nemen of zo’n dure warmtepomp (“want we moeten van het gas af”), is het geweldig om te ervaren dat men na afloop opgelucht ademhaalt met de gedachte om eerst eens te kijken om van energieleverancier over te stappen, de nog aanwezige gloeilampen te vervangen door ledlampen of per gezinslid slechts 5 minuten korter te gaan douchen. Want op die laatste valt namelijk al heel eenvoudig en fors op te besparen: bij een gezin van 4 personen, ieder 3 maal per week 5 minuten korter douchen, dan scheelt dat al ongeveer €160,- per jaar (dat is dan een totaal van besparing op gas, water en elektriciteit). Uiteraard kan dat iets korter douchen als minder comfortabel ervaren worden, maar die afweging is uiteraard voor iedereen persoonlijk en anders.

Dat geeft al aan dat je als energiecoach een waardevolle bron bent in het overdragen van kennis en inzichten. Want ook al lijkt het voor de hand te liggen, niet iedereen is zich bewust van de kosten van het dagelijks verbruik, en vooral hoe dat soms al erg eenvoudig en kosteloos te beperken is. En dat is nu net wat ik zo geweldig vindt aan mijn rol als energiecoach.

Voor mij is het dan ook de uitdaging om vanuit mijn interesse en kennis, juist die tips en adviezen te geven die aansluiten bij de vragen, de wensen en de vooral mogelijkheden van de mensen. Uiteraard zo objectief mogelijk en zonder de mensen iets op te dringen of te verplichten aan leefregels of maatregelen.

Want energie besparen is uiteindelijk een persoonlijke keus die men uiteindelijk toch echt zelf te maken heeft. Als energiecoach kan ik daarbij slechts informeren en richting geven. Maar dat doe ik dan ook graag. Hopelijk dus tot snel bij u thuis.

Tijdens het bezoek wordt rekening gehouden met de richtlijnen vanuit het RIVM -ter verspreiding van het coronavirus- die op dat moment gelden."

Voor het maken van een afspraak: neem contact op met RSWP. Mailen kan naar info@energiecoachpurmerend.nl; bellen kan op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur. Het nummer is 0299 426 364. Of vul het formulier in op de website duurzaam.purmerend.nl