Mussert houdt een redevoering bij de opening van het kringhuis van de NSB.
Mussert houdt een redevoering bij de opening van het kringhuis van de NSB. (Foto: aangeleverd via VHP)

Wandelen langs markante oorlogspunten

PURMEREND - In samenwerking met het Gilde is op zaterdag 25 juli in het kader van 75 jaar Vrijheid een wandeling langs de markante oorlogspunten van Purmerend.

Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt en via het Venediën voert de tocht langs het huis van Johannes Kolijn, die zonder pardon in de zomer van 1944 in zijn deuropening werd doodgeschoten, omdat hij anti-Duits zou zijn geweest.

Ook gaat de tocht langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen. Verder aandacht voor de Stolperstein voor de Rusthoeve van mevrouw Jeanette Heihmans en nog veel meer interessante verhalen wat er allemaal heeft afgespeeld.

Gidsen van dienst zijn Dick Blokker en Henk Meines. "Wij denken dat deze wandeltocht voor geïnteresseerden een absolute must is", aldus Dick Blokker. De tocht duurt circa anderhalf uur. De kosten van deelname zijn € 4,-.


Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel aan de Peperstraat 35. Opgeven kan tot uiterlijk vrijdag 24 juli 15.00 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl