Oud en versleten?

Toen mijn grootmoeder 65 werd zeiden mijn moeder en andere tantes op haar verjaardag: “blijf jij maar lekker zitten, jij hebt genoeg gewerkt”.

In die tijd dachten we nog dat mensen aan slijtage onderhevig waren en dat ze beter konden gaan stilzitten als ze nog een tijdje wilden 'genieten' van het leven.

In veel gevallen was het tegendeel waar. Veel oudjes verpieterden in het bejaardenhuis op hun kamertje en hadden niets meer te doen. Natuurlijk was je blij als je mocht stoppen met dat zware werk, maar bezig blijven is heel belangrijk en goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Wil je best nog even door met je baan? Ga dan ruim voor je pensioen met je werkgever om tafel en bespreek wat de mogelijkheden zijn.

En zorg anders dat er iets voor in de plaats komt. “Je hebt nu tijd voor leuke dingen”, hoor je vaak. Maar zijn die dingen nog steeds zo leuk als je die de hele dag kunt doen?

Veel vrijwilligersorganisaties kunnen extra handjes gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets opzetten. Samen met buurtgenoten een plantsoentje inrichten en bijhouden bijvoorbeeld. Neem contact op met de gemeente en ik weet zeker dat ze je willen helpen met tips en misschien zelfs wel gereedschap.


Succes

siem.zeilemaker@me.com