Wim Doove (l) met zijn onderduikmaten Dicky en Ton.
Wim Doove (l) met zijn onderduikmaten Dicky en Ton. (Foto: archief Oud Onderdijk)

'Het cancelen van 75 jaar vrijheid is een teleurstelling'

ONDERDIJK - Stichting Oud Onderdijk was net als vele historische verenigingen in Nederland lang bezig met de voorbereidingen van 75 jaar vrijheid. Door het coronavirus viel veel van dat werk in het water. "De kater dat het niet 'gevierd' kon worden is aanwezig, het blijft voor ons een teleurstelling", laat Afra Koper van Oud Onderdijk weten. "Maar door het tonen van de informatieborden op de website van het Westfries Archief wil de organisatie de geschiedenisverhalen toch openbaar maken."

Materiaal en ideeën terug in de kast

Stichting oud Onderdijk is opgericht in 1989, met onder meer als doel het bevorderen van de belangstelling voor het verleden en het vastleggen van het hedendaagse leven in woord- en beeldmateriaal voor toekomstige generaties. Eén keer per jaar verschijnt het jaarboek ’t Magezointje dat door bestuursleden met veel liefde en zorg in elkaar wordt gezet.

Bestuur

Het bestuur bestaat op dit moment uit voorzitter Atze Kamma, secretaris Ria Lap, penningmeester/donateurs Peter Weel, bestuursleden Trudy Commandeur-Grent en Jan Smak, bestuursleden en zorg voor de redactie van het jaarboek Gerda Schutte-Mol en Afra Koper-Mol. Van deze bestuursleden zijn Trudy, Gerda en Peter al 25 jaar of langer lid. Allen zeer betrokken in het dorpsleven en geschiedenis van Onderdijk.

Tentoonstellingen

"Op initiatief van het Westfries Genootschap, het Westfries Archief, een groot aantal historische verenigingen, stichtingen in oostelijk West-Friesland en journalist Martin Menger werd in het najaar van 2019 het voorstel gedaan voor het organiseren van tentoonstellingen met als thema '75 jaar Vrijheid in West-Friesland'. Dan kon iedereen gezamenlijk stilstaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van 75 jaar geleden", vertelt Afra. "Deze tentoonstellingen zouden bestaan uit veertien algemene informatieborden, aangevuld met borden van de verenigingen zelf, die hiermee onderwerpen over oorlogstijd in hun eigen woonplaats verzorgden. De bedoeling was dat de tentoonstellingen per vereniging apart in ieders dorp werden gehouden, met de officiële opening op 25 april in Medemblik door burgemeester Frank Streng. Uiteraard was Stichting Oud Onderdijk meteen enthousiast om hieraan mee te doen."

Samenwerking verenigingen

In totaal werkten achttien West-Friese historische verenigingen hieraan mee. Elk met een aantal borden met eigen onderwerpen specifiek gericht op hun dorp, naast de veertien borden die door de organisatie geleverd werden.

"Al met al zou dit dus een mooie overzichtstentoonstelling worden over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland in het algemeen én in onze eigen woongemeenschappen. Onze stichting was druk bezig met het organiseren van de tentoonstelling voor de Onderdijkers. Opening in het weekend van 25 en 26 april en vervolgens de hele maand mei in het dorpshuis van Onderdijk. "


Vervolg op pagina 3.


De bevrijdingsoptocht in Wervershoof.