De bevrijdingsoptocht in Wervershoof.
De bevrijdingsoptocht in Wervershoof. (Foto: archief Oud Onderdijk)

Het cancelen van 75 jaar vrijheid is teleurstelling voor Oud Onderdijk

Vervolg van voorpagina.


"Naast de diverse bijeenkomsten en het verzamelen van teksten en foto’s voor de borden, werd door het bestuur meerdere aanvullende ideeën uitgewerkt."

Samenbrengen

Naast de informatieborden was het de bedoeling om diverse voorwerpen uit te stallen uit oorlogstijd, onder meer kranten, bonnen en persoonsbewijzen.

"Ook vonden wij het heel belangrijk om de schooljeugd uit te nodigen en erbij te betrekken samen met de leerkrachten. Op 15 mei stond hiervoor een gezamenlijke maaltijd in de planning, waarbij de leerlingen een maaltijd (in oorlogsstijl) gingen verzorgen voor de ouderen van Onderdijk. Om op deze manier de jeugd en de generatie die de oorlog meemaakte samen te brengen. Een speurtocht langs de borden voor de jeugd was door ons in de maak. Uitnodigingen, posters, social media, het draaiboek voor dit alles lag al klaar", zegt Afra.

Alles afgelast

Voor de vele verenigingen die hieraan meewerkten, was het een grote teleurstelling dat door de coronacrisis het niet mogelijk was om de tentoonstellingen in de herdenkingsmaand door te laten gaan. "Maar de geschiedenis is te belangrijk om niet te laten zien, dus nodigen we iedereen om naar www.westfriesarchief.nl te gaan. De borden zijn op de website van het Westfries Archief te zien. Neem een kijkje en zie wat de verenigingen tot stand hebben gebracht."

Mooie foto's en verhalen op informatieborden

De foto's in dit artikel zijn gebruikt voor de informatieborden. Eentje van de bevrijdingsfeesten op 3 en 4 juni 1945 in Wervershoof. Hier loopt een groepje Onderdijker vriendinnen met 17 jarige Nellie Stavenuiter (r) in de optocht met versierde letters die samen het woord vrede vormen. Op de andere foto is Wim Doove te zien, die onder de schuilnaam Wim van Dorpe vanaf 1943 ondergedoken zat in Onderdijk, samen met twee maten Dicky en Ton.

Een jaar later

Het onderwerp, materiaal en de uitwerking zijn niet aan slijtage onderhevig. "De tentoonstellingsborden zijn prachtig en wij zijn trots op onze eigen borden over Onderdijk. Er komt na deze coronatijd ongetwijfeld een moment om het één en ander alsnog uit te voeren, daarvoor is het veel te mooi én te waardevol. Helaas is de bijzondere herdenking van 75 jaar dan al voorbij, maar volgend jaar is wellicht ook een prachtig moment om de tentoonstelling te laten zien."


Wim Doove (l) met zijn onderduikmaten Dicky en Ton.