College van B & W gemeente Medemblik.
College van B & W gemeente Medemblik. (Foto: gemeente Medemblik)

Oppositiefracties tikken college van B & W op de vingers

REGIO - Omdat oppositiepartijen BAMM, PWF, CU, PW2010, D66 en GroenLinks zich zorgen maken over de manier van vergaderen en besluiten nemen, schreven zij een brief aan het college van B& W van de gemeente Medemblik, met de vraag om transparantie en beter te informeren naar de raad. Zij hopen op verbetering van het college.

Afvoeren, doorschuiven en toevoegen

Aan het college van B & W van Medemblik,


Het schrijven van een brief aan het college door een aantal fractievoorzitters is een ongebruikelijke stap. Toch is er voor ons op dit moment alle aanleiding voor.

Wij maken ons al langere tijd grote zorgen over de situatie waarin wij als raadsleden ons werk als vertegenwoordigers van de inwoners van Medemblik moeten doen. Die situatie heeft voor een deel te maken met patronen die wij zien in de processen die tot besluitvorming door de raad moeten leiden. Die processen lopen niet goed. Onderdelen hiervan zijn (meermalen) aan de orde geweest in het presidium.


Wij zien geen verbetering, sterker: de problemen verergeren. Daarnaast signaleren wij nog een aantal andere problemen. Dit lichten wij toe in onderstaande tien punten.

Betrouwbaarheid BTA

Sinds de raad niet meer werkt met een agendacommissie, hebben wij een Bestuurlijke Termijn Agenda (BTA). Op basis van deze BTA stelt het presidium de agenda voor de komende cyclus vast. In de praktijk wordt het functioneren van de BTA bemoeilijkt door het voortdurend door het college afvoeren, doorschuiven of soms toevoegen van raadsvoorstellen. Dat leidt er allereerst toe dat wij geen besluiten kunnen nemen op de afgesproken termijnen. Daarnaast hebben sommige cycli nauwelijks een substantiƫle agenda, terwijl andere maanden zich kenmerken door een hausse aan - complexe - raadsvoorstellen die met name voor kleinere fracties niet meer te behappen is.

Late levering raadsvoorstellen

Wij zien daarnaast steeds vaker dat raadsvoorstellen - en/of bijlagen - later dan gewenst ter beschikking komen, zodat een goede voorbereidingstijd door de fracties in het gedrang komt.

Toezeggingen en moties

De toezeggingen- en motielijsten zijn de laatste jaren langer geworden. Dat komt deels door wat de raad toevoegt. Maar het duurt vaak lang - soms jaren - voor toezeggingen worden ingelost en moties worden uitgevoerd. Ook zien we dat punten worden doorgeschoven, soms meermalen.

Realistische planning

Uiteraard speelt de capaciteit van de organisatie een rol. In het presidium is meermalen gevraagd BTA en mogelijkheden op elkaar af te stemmen. Wij zien dat niet terug en de problemen duren voort. Er gaat geen vergadering voorbij zonder dat weer een wethouder zich beroept op capaciteitsproblemen op een afdeling. Het zou een goede stap zijn wanneer het college de raad een totaal-inzicht zou geven in de mogelijkheden die de bestaande formatie naar zijn mening biedt.

Uitvoering coalitieprogramma

Samenhangend hiermee komt de vraag op of ook de uitvoering van het coalitieprogramma wel is doorgerekend. Voor zover ons bekend is dat niet het geval. Wij beseffen dat in de recente inventarisatienota voor de kadernota wel wordt gevraagd om middelen voor de organisatie. Maar ook daar wreekt zich dat wij geen totaalinzicht in de verhouding tussen taken en middelen hebben. Daarmee wordt ook nu weer de capaciteitsvraag ad hoc bekeken.


Lees verder op pagina 3.

De raad van de gemeente Medemblik vergadert via beeld volgens de coronamaatregelen.