Zijn privégegevens wel privé?


AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming en is ingesteld sinds 28 mei 2018.

Van dezelfde inhoud zijn er nog: WPG, WJSG, AP, FG, DPIA, GDPR, EPD en ANWB, kan zo wel toe, denk? Dan zijn er nog de datawetenschappers, die hun kennis op uiteenlopende personen en onderwerpen analyseren, zoals bijvoorbeeld van het internet, de smartphones en vele andere bronnen.

Komt er dus menselijke controle aan te pas, welke deze gegevens in mogen zien, kan dit soms heel gevaarlijk zijn of worden! Dit is al vele malen gebleken via het uitlekken van allerlei, soms heel persoonlijke, medische gegevens. Maakt niet uit waar wij komen, we worden zo ongeveer overal geobserveerd en op camera vastgelegd. En dat wordt op de harde schijf of in de Cloud-opslag vastgelegd. Een beetje technisch maar deze vorm van data-opslag is de toekomst. Ook zoals vermeld, wordt van een ieder van ons een profiel aangemaakt. Zoals waar naartoe is gemaild en welke sites wij bezoeken. Ook het mobieltje, tijdens het betalen en pinnen, wordt geregistreerd en de winkelprijs daarop later aangepast. Het mobieltje geeft precies aan waar u bent geweest en met wie u heeft getelefoneerd!

Visitekaartjes, welke u alfabetisch bewaard, is een inbreuk op ieder van deze personen hun privacy volgens het AVG en dus strafbaar. Maar een ziekenhuis valt daar vreemd genoeg buiten, zowel als vervoersmaatschappijen, marktonderzoekers en verzekeraars. Alsook uw provider, die u via de computer van allerlei gegevens voorziet. En uw zoekgedrag wordt opgeslagen en geanalyseerd en mede op grond daarvan worden advertenties op uw computerscherm gezet.

Is hier iets aan te doen? Ja, dit is mogelijk, maar vergt wel enige zoekwerk.

peter.koomen300@gmail.com