Afbeelding
(Foto: Jelle de Jong)

De visdief

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de visdief.

Met zijn witte lijf, zwarte kop, zwenkende vlucht en snelle uitvallen naar vissen is de visdief niet moeilijk te herkennen. Ook binnendijks is hij wel te ontdekken. Visdiefjes zijn kale-grondbroeders. Ze maken niet veel werk van hun nest. Meer dan een met het achterlijf gedraaid kuiltje bekleed met wat schelpen of slierten plantmateriaal is het niet. Het zijn koloniebroeders en zitten met honderden dicht bij elkaar. De ouders vliegen af en aan met voedsel en weten elke keer weer te midden van die duizenden jongen, hun eigen kroost eruit te pikken. Voor ons is het verschil niet hoorbaar, maar het ene jong piept blijkbaar net iets anders dan het andere. De visdief heeft nieuwe goede gebieden snel in de gaten. Nog voor de laatste machine van de Marker Wadden was verdwenen, wisten vele visdiefjes de natuureilanden in het Markermeer al te vinden.

IJsselmeer een vogelparadijs

Het IJsselmeergebied kun je een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar. Het IJsselmeergebied is dan ook een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed. Vogelbescherming komt in actie voor de natuur in het IJsselmeergebied. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd. Het IJsselmeergebied wordt nog mooier.


Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer.