Afbeelding

In memoriam

Maria Weeber is 3 juli overleden op 69 jarige leeftijd. Ze moest het leven loslaten, maar ze wilde nog zoveel, had nog zoveel ideeën, plannen en strijdlust. Maria leefde het leven.


Voor wie haar kende was Maria een fantastische, sociaal betrokken vrouw, die altijd in touw was voor een ander, altijd zorgde voor een helpende hand of middels een luisterend oor of goed gesprek iemand weer een goed gevoel kon geven.

Door haar enthousiasme kreeg ze iedereen in beweging in de strijd tegen de windmolens, wegblokkades, met veel mensen naar het provinciehuis, felle protesten, maar ook wist zij die ouderwetse saamhorigheid tot stand te brengen. De gezelligheid onderling.

In de Medemblikker schreef zij jaren haar column. Met veel enthousiasme schreef ze over hoe de mensen voor zorg terecht konden bij diverse instanties. Ze was informatief en probeerde iedereen zo goed mogelijk te helpen als ze op haar column reageerde.

Als lid van de partij Progressief West-Friesland trok ze de kar in strijd tegen onrecht, ze manifesteerde zich als een echte aanvoerder en activiste. Zo staan er veel overwinningen op haar naam, vooral in haar vakgebied de zorg, maar ook in de strijd voor een verbetering van de West-Frisiaweg. Een ieder had respect voor haar onvermoeibare enthousiasme om dingen tot stand te brengen. Bij de invoering van de nieuwe WMO organiseerde ze bijeenkomsten in verschillende kernen in de gemeente. Om de mensen te informeren. Ze organiseerde protesten tegen de te verwachten overlast van vliegveld Lelystad, samen in Andijk op de dijk.

Voor haar Zwaagdijk betekende ze veel in haar strijd tegen windmolens, die op een te korte afstand van de woonhuizen zouden worden gebouwd. Met haar dorpsgenoten gingen ze de strijd aan.

Niet voor niets werd ze in 2016 verkozen als Medemblikker van het jaar. Een prijs voor een vrouw die zich niet aan de kant liet zetten om mensen in haar gemeente te helpen.


Maria had graag in de raad gezeten en jarenlang zich, als deel van de oppositie, hard gemaakt voor de inwoners van de gemeente Medemblik. Helaas mocht dat niet zo zijn, omdat ze ziek werd. Hoe anders had het geweest als...