Leuk om een hond als mens te verkleden, maar vind die dat ook?
Leuk om een hond als mens te verkleden, maar vind die dat ook? (Foto: jstaley4011 - Adobe Stock)

Een dier humaniseren is niet oké

REGIO - De liefde van een baasje neemt soms proportionele vormen aan. Het gaat niet alleen om de extra traktaties die een dier krijgt, waar die ontzettend van groeit, maar ook het verkleden van huisdieren, rijden in de honden/kinderwagen en ga zo maar door.

Een trend in vele landen; het humaniseren van huisdieren. Baasjes gaan heel ver voor hun huisdieren, denk aan dure operaties. Dierenklinieken hebben tegenwoordig de meeste geavanceerde machines/materialen om de dieren te behandelen, röntgenapparaten of een eigen laboratorium. En voor elk dier met een allergie is speciaal en duur voer.

Foute keuze

Kan een dier nog gewoon dier zijn? Mensen maken wel eens een foute keuze met uitzoeken van een huisdier. Een dier moet passen bij het gezin, maar houd ook in de gaten wat het dier nodig heeft om gewoon dier te kunnen zijn. Een hond hoort lekker te rennen of ravotten. Is daar wel tijd voor? Past een kat dan niet beter in het gezin? Of misschien klein beginnen met een hamster, konijn of cavia?

Het gaat namelijk er niet om hoe een dier eruit ziet. Oh, wat een schatje en dan smelten de meeste mensen. Verdiepen in een ras is alleen maar verstandig. Past een dier bij mijn levensstijl?


Huisbaasjes zijn tegenwoordig net zo gek op hun huisdier als op hun kinderen. Dieren zijn vaak een volwaardig lid van het gezin. De mooiste paleizen worden gekocht voor poezen of honden, de grootste kooien voor vogels en knaagdieren. De zorg voor een dier gaat soms wel eens te ver. Denk eraan om een dier dierwaardig te behandelen.

Vraag aan een dierenarts of in de dierenspeciaalzaak voor meer informatie over een gezond leven voor een huisdier.