De dikmakende samenleving

We hebben het er vaak over: We worden steeds dikker en daardoor ongezonder. Er lijkt ook een verband met het overlijden aan het coronavirus en overgewicht. We weten het: 'elk pondje gaat door het mondje' en we moeten er iets mee. Maar onze maatschappij is de laatste decennia enorm veranderd. Overal kun je makkelijk een snelle (vaak vette) hap krijgen en de porties van tegenwoordig zijn veel groter dan vroeger.


Via televisie wordt ook veel reclame gemaakt voor voedsel. Bij bijna alle praatprogramma’s moet ook zo nodig eten klaargemaakt worden. Heeft u daarom gevraagd? En het zien van een reclame over eten triggert je eetlust. Meestal heb je het niet door omdat het op een subtiele wijze gebeurt. Onbewust wordt jou de weg gewezen in de richting van bepaald voedsel en een bepaalde hoeveelheid voedsel.


In deze tijd brengen we veel tijd door bij de televisie. Ga eens de uitdaging aan om voor jezelf te noteren hoeveel keer het op een dag/avond over eten gaat. Hierdoor wordt je er bewust van waar en wanneer dit gebeurt en kun je misschien een gedeelte van deze beïnvloeding tegengaan. Probeer je zo min mogelijk te laten verleiden door reclame. En ben jij degene die ‘s avonds kookt, dan heb jij de macht om te bepalen hoeveel je bereidt.


Succes, siem.zeilemaker@me.com