Tessa rijdt onder meer strandraces, waar ze geniet van water en zand.
Tessa rijdt onder meer strandraces, waar ze geniet van water en zand. (Foto: ROOS BAHR)

'Het lijkt het me leuk om op een strand in Hawaï te fietsen'

WERVERSHOOF - Wielrenster Tessa Neefjes (23) heeft een aantal mooie overwinningen op haar naam staan. En ze is van plan om er in de toekomst nóg meer te behalen. Door haar ongeluk in 2016, waarbij ze onder andere haar rug brak, staat ze nu meer stil bij haar zeges.

Door: Roos Bähr / Medemblik Actueel

Tessa Neefjes behaalt overwinningen met gouden randjes

Tessa is altijd al sportief geweest. "Vroeger beoefende ik onder andere handbal, paardrijden, survival, schaatsen en skeeleren. Ook deed ik elk jaar mee aan de Dikke Banden Race. Hiervoor moest ik op mijn stadsfiets door het dorp heenrijden. Het laatste jaar dat ik aan de race meedeed, toen ik in groep 8 van de basisschool zat, won ik. Professioneel wielrenster Vera Koekooder zei toen tegen mij dat ik op wielrennen moest gaan. Toen stond ik er nog wat sceptisch tegenover. In een strak 'broekie' over het fietspad rijden, zag ik niet zo zitten. Toch ben ik niet vergeten wat ze me adviseerde..."

Knikkeractie

Tessa deed mee aan een actie met knikkers. Ik had er veel gespaard en deze voor 40 euro op Marktplaats verkocht. Van dit geld kocht ik een tweedehands fiets in Midwoud. Ik bleek de sport hartstikke leuk te vinden en het ging me steeds beter af. Niet veel later sloot ik mij aan bij Wielervereniging West-Frisia. Van het een kwam en het ander en ik fiets nog steeds bij deze club."

Elke week stuurt trainer Tino Haakman haar een trainingsschema op. "Op zondag laat ik hem weten hoe de week verliep. Normaal gesproken fiets ik veel in een groepen. Nu, vanwege corona, is dat even anders. Als ik er alleen op uit ga, dan luister ik muziek of een podcast. Bijvoorbeeld die van wielrenner Laurens ten Dam, Live Slow Ride Fast. Net alsof hij bij me fietst. Naast mijn sport volg ik ook nog een studie. Ik zit in het vierde jaar van mijn opleiding voeding en diëtetiek. Hiervoor loop ik stage bij Team Jumbo-Visma en help ik bij de ontwikkeling van een applicatie voor de voeding van renners. Het lijkt me leuk om later een eigen bedrijf op te richten waarbij ik mensen adviseer op zowel voeding als trainingsgebied."

Strandseizoen

Van eind oktober tot en met half februari vond het strandseizoen plaats. "Daarna hadden we twee weken rust en vervolgens de weg op. Dit keer is dat anders vanwege het coronavirus. Eigenlijk had ik mezelf ten doel gesteld om half juni in vorm te zijn voor het NK. Dat is nu wat lastiger omdat er tot 1 juni geen wedstrijden plaatsvinden. Normaal gesproken gebruik in die wedstrijden om mezelf in vorm te trainen. Nu ga ik me vooral op mijn basis en techniek richten en extra krachttraining doen."

Strandrace rijden paste precies in Tessa's straatje

Een paar jaar geleden fietste Tessa alleen op de weg en in het veld. "Op een gegeven moment stelde Tino voor of het een idee was dat ik ook op het strand zou rijden. Twee dagen voor de eerste strandrace van start ging, kreeg ik mijn fiets. Ik moest van Hoek van Holland naar Den Helder rijden, 135 kilometer. Het ging meteen supergoed. Als ik geen lekke band had, stond ik direct op het podium. Vanaf dat moment was ik verslaafd aan strandraces en vind ik dit de leukste discipline binnen het wielrennen. De afwisseling tijdens de afstanden, de technische stukjes, lekker uitwaaien, langs het water rijden en het sterkste in mezelf naar boven halen vind ik fantastisch."

Mooiste overwinning in Egmond

Tessa deed dit jaar mee aan Egmond-Pier-Egmond. "Er stond een harde wind en ik had op een moment geen idee meer waar iedereen fietste. Ik dacht dat er nog andere meiden voor mij reden. Op een bepaald moment riepen mensen: Je ligt eerste, je ligt eerste. Ik hoorde overal mijn naam en daarvan kreeg ik enorm veel energie. Toen ik over de finish kwam, wist ik niet zeker of ik had gewonnen. Mijn verzorger en de omroeper vertelden dat ik eerste was. Dit is mijn mooiste overwinning. Naast het podium hangen namen van vorige winnaars en winnaressen. Straks hangt Tessa Neefjes bij Marianne Vos en Leontien van Moorsel. Dat maakt mij heel trots."

Ardennen

Deze overwinning markeert voor Tessa ook een soort van comeback. "Deze zege is voor mij bijzonder, omdat hij laat zien dat mijn sportcarrière weer goed verloopt. Ik reed in 2016 een goed seizoen op de weg, was Nederlands kampioen en won vijf keer. Een overstap naar een professioneel team zat eraan te komen. In augustus trainde ik in de Ardennen. Eenmaal bezig aan een afdaling werd ik aangereden door een vrachtwagen. Dit resulteerde in een gebroken rug, schouder, ribben en hand. Mijn vader fietste achter me en die zag alles. Net na de aanrijding maakte ik me overigens alleen druk over het onbenullige feit dat mijn NK-shirtje stuk was. Ik wilde opstaan, maar dat kon niet, want ik had geen gevoel meer in mijn linkerbeen. De vraag was of ik een dwarslaesie had. Gelukkig niet. Het ongeluk gaf een wending aan mijn sportcarrière. In het begin ging ik ervan uit dat ik na een paar weken weer een wedstrijdje zou fietsen, dat bleek anders. Ik moest een half jaar platliggen en daardoor ging mijn conditie hard achteruit. Vervolgens moest ik alles weer van 0 af aan opbouwen. Ik ben blij dat ik nu weer normaal kan fietsen. Toch ondervind ik er dagelijks nog veel hinder aan, bijvoorbeeld als er veel wind staat. Voorheen dacht ik na een overwinning 'op naar de volgende'. Nu sta ik meer stil bij mijn zeges. Het kan immers zomaar voorbij zijn."

Ambitieus

Tessa wil dit jaar goed scoren op het NK tijdrijden en het NK op de weg. "In oktober vindt de langste strandrace, van Hoek van Holland naar Den Helder, plaats. Ik werd vorig jaar tweede en daar baal ik van. Dit keer zet ik dus in op een eerste plaats. Ook hoop ik de EK strandrace te winnen, want dan fiets ik het hele seizoen met een Europese trui. Voor de toekomst; als ooit een WK wordt georganiseerd, lijkt het me leuk om die op een strand in Hawaï te fietsen. Eerst goed rijden en erna een vakantie", sluit Tessa lachend af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding