Protestantse gemeente Enkhuizen zamelt voedselproducten in voor voedselbank.
Protestantse gemeente Enkhuizen zamelt voedselproducten in voor voedselbank. (Foto: aangeleverd)

Voedselbank klaar voor toename gezinnen in nood

REGIO - De afgelopen weken heeft Voedselbank West-Friesland vijftien medewerkers naar huis gestuurd. De voedselbank maakt zich ook klaar voor drukke tijden en verwacht binnen een aantal weken een grotere toeloop van gezinnen in nood.

De voedselbanken maken zich klaar voor drukke tijden

Bij Voedselbank West-Friesland werken normaal 75 vrijwilligers. Han Neef, algemeen coördinator bij Voedselbank West-Friesland, vertelt dat er een strenge selectie onder de vrijwilligers heeft plaats gehad. "Vrijwilligers met een verhoogd risico zijn naar huis gestuurd. Dat zijn veelal ouderen boven de 70 jaar. Zij hebben een verhoogde kans om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting. Mensen gaven ook zelf aan tijdelijk te willen stoppen. Sommige mensen blijven graag komen. Dat doen zij op eigen risico. Maar we zijn dankbaar dat ze blijven helpen, want zij hebben enorm veel ervaring."

Jonge mensen

Vervangers staan te trappelen. "Gelukkig hebben we ook veel aanmeldingen gekregen van mensen uit de horeca bijvoorbeeld die meteen zonder werk kwamen te zitten. We hebben vier, vijf jonge mensen erbij en dat verloopt uitstekend. Met de coronamaatregelen van afstand houden moet het ook niet te vol worden, want dan lopen we elkaar in de weg."

Alles anders

"Alles is heel anders nu", vertelt de coördinator. "De eerste mensen die het hoofd niet boven water kunnen houden, hebben zich al aangediend. Dat zijn zzp'ers, kapsters die in één keer geen inkomen meer hebben. In de nabije toekomst verwachten we meer mensen. Dat zie je altijd bij een recessie."

Groei

Han Neef werkt al sinds de start van Voedselbank West-Friesland in 2006 bij de voedselbank. Op het hoogtepunt van de vorige crisis zeven, acht jaar geleden had voedselbank West-Friesland 270 gezinnen in haar klantenbestand. Nu zijn 120 gezinnen afhankelijk van de voedselbank. Han: "We verwachten dat dit de komende weken groeit naar 150 tot 160 gezinnen. De toeloop is minder groot dan in de vorige crisis, omdat we nu voor een kortere, hevige crisis staan die sneller voorbij is als de coronamaatregelen er niet meer zijn."