Tijd

Er zijn vier seizoenen. Van daaruit is de tijd ontstaan, tenminste... is dit zo?

Tijd is een ongrijpbaar iets, maar onmisbaar in het ritme van de dag en de seizoenen.

Zo waren buurman Piet en ikzelf bezig dit te ontrafelen, maar dit is nog best lastig te verwoorden. Als tijdmeter werd, zo lees ik, in hoofdzaak oorspronkelijk de zonnewijzer gebruikt. Ik denk dat in de verschillende mogelijkheden die er zijn dan de oudste manier met de zon moet zijn.

Maar als de zon ondergaat wat dan? Daarvoor is de 'klepsydra' of wateruurwerk uitgevonden en had twaalf verschillende schalen, één voor elke maand.

En werd ± 250 jaar voor Christus uitgevonden, vermeld door de wetenschapper Ctesbius. Hij kwam van Alexandrië.

De tijd stond niet stil en voor de zeevaart werd de zandloper uitgevonden en alles ging goed, mits er op tijd werd gedraaid, omdat een precieze tijdsmeting cruciaal was voor navigatie op zee. Helaas, het lukte niet altijd.

We hebben de 12-urige klok al heel lang, zeker sinds de oude Babyloniërs. Zij bedachten een ingewikkeld 12-urig stelsel. Waarom 12? De Babyloniërs waren dol op het nummer 12, dat ze een goddelijke betekenis gaven. Dat is niet zo gek. Er zijn in een jaar twaalf volle manen.

Aan het eind van de Middeleeuwen deden mechanische klokken echter hun intrede, om alle voorgaande systemen voorgoed te vervangen. Het oudste uurwerk dat gevonden is, stamt uit 1386 en werd gevonden in Engeland. Deze hangt nu aan de Salisbury Kathedraal. Met behulp van tandwielen en gewichtjes kon men een klok met wijzers laten draaien en zo het verstrijken van de tijd laten weergeven.

peter.koomen300@gmail.com