De stilleging van het openbare leven veroorzaakt sociale problemen.
De stilleging van het openbare leven veroorzaakt sociale problemen. (Foto: T.W. van Urk)

MEE & de Wering doet meer

REGIO - MEE & de Wering, regio West-Friesland, zet alle hens aan dek om sociaal isolement, veroorzaakt door de stillegging van het openbare leven, te voorkomen.

Regiomanager Daphne Gans heeft met een aantal gemeentes afspraken gemaakt om de kwetsbaarste inwoners bij te staan. In Hoorn, Drechterland en Medemblik worden er onder andere preventieve belronden opgezet en worden er vrijwilligers ingezet om boodschappen te doen voor anderen.

Nu het openbare leven vanwege het coronavirus grotendeels stil ligt, dreigen sommige mensen in een isolement te raken. Regiomanager van MEE & de Wering West-Friesland Daphne Gans: "Sommige inwoners kunnen minder flexibel reageren op wat er nu om hen heen gebeurt. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met een stoornis in het autisme-spectrum. Ook mantelzorgers ervaren de gevolgen van de crisis, omdat de dagbesteding van hun naasten is weggevallen. Deze mensen dreigen nu extra de dupe te worden. Ze raken overbelast, kunnen geen bezoek krijgen of de deur uit voor de noodzakelijke sociale contacten. Sommige mensen kunnen door zo'n situatie vereenzamen of verward raken. En dat kan vervelende gevolgen hebben, voor nu, maar ook voor de langere termijn. Anderen hebben nu gewoon extra praktische hulp nodig. Het is ook fantastisch om te merken dat er zoveel mensen zijn die wat voor een ander willen doen. Zo'n vreemde situatie als deze roept ook heel veel solidariteit op. Wij kunnen de partijen samenbrengen, omdat wij de netwerken al hebben."