Restaurant Soya heeft de deuren gesloten, maar bezorgt nog wel. Afhalen is ook mogelijk.
Restaurant Soya heeft de deuren gesloten, maar bezorgt nog wel. Afhalen is ook mogelijk. (Foto: aangeleverd)

Coronavirus legt openbare leven Hoorn plat

HOORN - De Nederlandse overheid besloot zondag 15 maart het hele openbare leven stil te leggen. Grote evenementen in Hoorn werden eerder al afgeblazen, evenals alle voorstellingen op de diverse podia – groot en klein – in onze gemeente. Sportverenigingen hebben al hun activiteiten noodgedwongen opgeschort.

Hoe gaan inwoners gemeente Hoorn om met maatregelen van de overheid?

De winkelcentra lopen leeg - behalve dan de supermarkten en drogisterijen, die geconfronteerd worden met lege schappen door hamsteraars. Vanwege de nieuwe maatregelen hebben restaurants en cafés zondagavond de deuren moeten sluiten en de klaslokalen in de gemeente Hoorn zijn sinds maandagochtend leeg. Alles om het coronavirus in te dammen. Wat vinden onze inwoners van al deze maatregelen en hoe gaan ze ermee om?

Ondernemers sluiten noodgedwongen hun deuren

Ondernemers moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. "Die beslissing hadden wij al wel voorzien en we hadden onze maatregelen al genomen, maar de beslissing kwam alleen nogal abrupt", aldus aldus Hoying Cheung, de Hoornse eigenaresse van Madame Cheung, restaurant Soya en Hotel Petit Nord. "En dat was vervelend. Maar gezondheid gaat boven alles", benadrukt Hoying. "We hebben 62 man in dienst, waar ik me heel verantwoordelijk voor voel, en met z'n allen hebben we direct bekeken: wat kunnen we binnen de regelgeving nog wél doen? Stilzitten was voor ons eigenlijk geen optie. En daarom hebben we, weliswaar met een kleinere kaart, besloten om te gaan bezorgen. En dat doen we niet alleen! De saamhorigheid en het gevoel elkaar te willen helpen zijn op het Kleine Noord, waar wij gevestigd zijn, ontzettend groot. Dus niet alleen wij, maar ook John's Bistro, Zorba de Griek, Tabasco Nero en Spices (voorheen Toko Anand, red.) doen hieraan mee. De horeca-ondernemers op het Kleine Noord vormen een hechte groep, we helpen elkaar waar nodig en op allerlei manieren. Daar ben ik trots op! En dat geldt ook voor al mijn collega's die nog steeds heel gemotiveerd zijn om door te pakken. Iedereen zet de schouders eronder en er heerst solidariteit en flexibiliteit. Die enorme inzet van al die mensen vind ik echt hartverwarmend. Ik hoop dat deze maatregelen voor korte duur zijn, maar tot die tijd doen we het sámen. Natuurlijk hebben we daar ook onze klanten voor nodig. We hopen dat zij ons in deze bijzondere tijd willen steunen."

Soya en Madame Cheung bezorgen dinsdag tot en met zondag tussen 18.00 en 20.00 uur in Hoorn. Afhalen is ook mogelijk. Dat kan tot 19.45 uur. Kijk op de Facebookpagina (Madame Cheung) voor meer informatie en de menukaart.

Scholen dicht

Vele ouders hielden er al rekening mee dat de scholen dicht zouden gaan. Vandaar dat het voor weinigen echt als een verrassing kwam toen het hoge woord eruit kwam zondagmiddag. Al is het nog wel even plannen hoe de kinderen moeten worden opgevangen. Alleen voor kinderen van de ouders een zogenaamd 'vitaal beroep' uitoefenen, kan noodopvang worden geregeld. Via onlinelessen kunnen de kinderen zelf thuis aan de slag.

Veel leerlingen thuis

Veel scholieren en studenten die thuis zitten bieden zich via sociale media als oppas aan. Zoals Tessa Boelis (24) uit De Goorn. Zij volgt een studie 'pedagogisch medewerker kinderopvang'.

"Vanwege het coronavirus zijn mijn school en ook de kinderopvang gesloten", vertelt Tessa. "Ik zit dus thuis en ik bied mijzelf aan als oppas. Dat laat ik bijvoorbeeld weten op Facebook. Ik kan naar de mensen toe komen en op de kinderen passen. Ik krijg positieve reacties. Mensen vinden het dapper en een goed initiatief. Niet iedereen is jammer genoeg blij. Ik krijg ook regelmatig reacties van mensen die zeggen dat je als oppas helpt om het virus verder te verspreiden."

Hulpgroep

In Hoorn is de Facebookgroep 'Corona Hulpgroep Hoorn e.o.' zondagavond opgezet. Mensen die hun hulp willen aanbieden, zoals een boodschapje doen, medicijnen halen of de hond uitlaten voor ouderen die verplicht binnen zitten, kunnen dat in die Facebookgroep kenbaar maken.


Een van de initiatiefnemers van deze groep is Carolien Vos (46) uit Blokker. Op veel Facebookgroepen kwam zij vragen van mensen tegen die om hulp vroegen, maar ook mensen die hun hulp aanboden aan anderen die het nu moeilijk hebben. Carolien richtte de hulpgroep op en beheert deze op dit moment in haar eentje. "Maar uiteindelijk doe ik het natuurlijk niet alleen. Deze hulpgroep laat duidelijk zien dat mensen elkaar graag willen helpen. We doen het sámen. Ik ben degene die de groep coördineert en ik begeleid de hulpvragen. We bekijken nu of er misschien nog andere opties zijn, zoals een Whatsapp-hulpgroep, penmaatjes en vervoershulp. Praktische zaken. De reacties zijn heel positief en er zijn al een aantal dingen geregeld voor mensen. Voor een verloskundige werden bijvoorbeeld mondkapjes gevraagd. Ik hoop dat daar gehoor aan gegeven kan worden! Een hulpgroep als deze verbindt mensen met elkaar, mensen voelen zich minder alleen. De groep is constant in beweging om te kijken waar en hoe we elkaar kunnen helpen. Ten slotte wil ik benadrukken: wees vooral niet bang om om hulp te vragen!"

Ûitgestorven station, leeg perron

Afstand van elkaar houden in de trein is nu geen moeilijke opgave. Frank Ooms uit Hoorn stuurde ons een foto van een vrijwel uitgestorven treinstation in Hoorn. Hij maakt de foto dinsdag 17 maart rond half 8 's morgens, wanneer het normaal gesproken een drukte van belang is tijdens de ochtendspits. Die laatste was nu ver te zoeken. Frank heeft een baan in de zorg en werkt in Amsterdam.

"Ik vind het prima om nu te gaan werken", benadrukt hij. "Ik heb geen klachten en ben bovendien zéker op dit moment hard nodig. Mijn takenpakket is wel aangepast, maar daar ontkom je nu niet aan."