Sam, Tom, Lisa en Sara kunnen niet wachten totdat de hele natuurspeeltuin af is!
Sam, Tom, Lisa en Sara kunnen niet wachten totdat de hele natuurspeeltuin af is! (Foto: aangeleverd)

Kinderen hebben zin om naar buiten te gaan

HAUWERT - De Vijzel is een kleine basisschool in Hauwert. Een paar jaar geleden is het plan ontstaan om het schoolplein te vergroenen. Kinderen, ouders en leerkrachten werden uitgenodigd om wensen en ideeën te delen.

Deze zijn verwerkt in een ontwerp. Een professioneel hoveniersbedrijf legt de grote onderdelen aan. Een actieve werkgroep bestaande uit inwoners van Hauwert, ouders en leerkrachten bundelden de krachten en namen de kleinere werkzaamheden op zich.

De natuurspeeltuin past goed bij de visie van OBS de Vijzel waar plezier maken, samenwerken en onderzoekend leren centraal staat. De kinderen kunnen niet wachten totdat de hele natuurspeeltuin af is!

De Vijzel besteedt de ochtend aan schoolse vakken zoals rekenen, schrijven en lezen. In de middag wordt er thematisch gewerkt. Kinderen worden uitgedaagd om vragen over het thema te formuleren en op onderzoek te gaan naar de antwoorden.

De kinderen starten in maart met moestuinieren. Wekelijks werken er groepjes in de leerlingen in moestuinbakken. De oogst wordt in de loop van dit schooljaar door hen zelf bereid in bijvoorbeeld een salade of soep.

Wanneer de natuurspeeltuin af is, wordt er vaker buiten les gegeven. Onderzoek wijst uit dat buiten spelen, maar ook buiten leren een positief effect heeft op kinderen. De kinderen en de leerkrachten hebben er in elk geval ontzettend veel zin in! Nieuwsgierig geworden? www.obsdevijzel.nl.