Leden van de Vergulde Vos willen de uitdaging aangaan met u!
Leden van de Vergulde Vos willen de uitdaging aangaan met u! (Foto: aangeleverd)

'Je ken het zo, maar lere het nooit', zeggen leden van de Vergulde Vos

MIDWOUD - Kolven is een eeuwenoude sport, die eigenlijk alleen in Noord-Holland nog wordt gespeeld. Om oude sporten en tradities in leven te houden, zoekt kolfvereniging De Vergulde Vos leden. Maar hoe krijg je die als deze sport bij de meesten niet zo bekend is?

Kolven is sociaal en gezellig

De vereniging is lid van de Koninklijke Nederlandse Kolf Bond en speelt elke woensdag vanaf 13.30 én 19.30 uur in Grand Café de Post, aan de Tripkouw in Midwoud. Hans Katers is lid van de vereniging en pleit voor zijn sport. "Kolven, een oude sport met veel potentie, waarbij de bal met een kliek in drie opbouwende beurten via twee schuine houten palen naar een punten vak wordt geslagen. Zo simpel is het. Maar schijn bedriegt, er is meer nodig om deze sport te spelen."

In Noord Holland spelen 26 verenigingen kolf en slechts eentje in Utrecht. "Het gekke is dat deze sport al bestaat vanaf 1297 en tot +/- 1920 de nummer 1 sport van Nederland was. Hoe kan het dan dat het zomaar uit het straatbeeld verdwijnt? Kolven is oorspronkelijk een kroegspel, met gezelligheid en een sociaal karakter. En die eigenschappen zijn gebleven", lacht Hans. "Balgevoel en concentratie daar draait het om. Je leert het snel, maar het spel blijft je verrassen."

De Vergulde Vos

De Vergulde Vos bestaat sinds 10 april 2013 en bestond toen uit 26 leden, nu 20 leden. Kees van Meulem nam het initiatief. Competitie bestaat alleen op de club zelf, tussen clubs uit bijvoorbeeld Andijk en Opmeer eigenlijk niet. De leden spelen in hun eigen klasse. "Ze doen mee met bondswedstrijden die zorgen voor enige strijd en het Nederlands kampioenschap. Wie die wint is eigenlijk gelijk wereldkampioen", redeneert Hans. Ab Druif, Nico en Joke Druif, Bert en Nelly Druif, Kees en Ellie Wijdenes, Siem en Hilda Koster, Cor Spijker, Kees van Meulem en Tini Groen zijn trouwe leden en al vanaf de oprichting lid van de vereniging. Voorzitter Ab is het aanspreekpunt en weet veel over de Vergulde Vos.

Hoezo saai?

Wat opvalt bij de sport is dat er relatief veel ouderen dit spel spelen. Maar goed, wat is oud? Iedereen met wat balgevoel kan dit spelen, het is zeker geen ouderensport. "Ik daag bij deze de jongere ouderen en oudere jongeren uit om het een keertje te proberen", zegt Hans, "dan kunnen ze meemaken dat het nog niet zo gemakkelijk is en dat er enige concentratie nodig is. Je moet het niet zien als een fysieke sport en het is geschikt voor zowel de mannen als de vrouwen."

Leden organiseren op verzoek een kolfclinic, denk aan een personeels-, familie- of vriendenuitje. Een kleine vergoeding wordt gevraagd.

Lid worden

Hans woont alweer geruime tijd in Midwoud en kwam in aanraking met de voorzitter van de vereniging. 'Kom eens kijken op woensdagmiddag of avond', gaf hij aan. "Dat deed ik en de gemoedelijk sfeer en het spel was een opening om langer te blijven. Ik dacht een eenvoudig spel, maar dat bleek al bij de eerste klap niet zo te zijn. Andere leden zeiden: 'Je ken het zo, maar je lere het nooit'. Een oude waarheid, dat het spel boeiend maakt en het verveelt nooit."

Nieuwsgierig geworden en een keer meedoen? Kom woensdagmiddag of -avond kijken hoe boeiend de kolfsport is. "Misschien wel een kolfje naar je hand. Voor meer informatie kunnen mensen een e-mail sturen naar verguldevos@kolfbond.nl. Schroom niet, gewoon doen", zegt Hans.