Bang voor Coronavirus?

We worden al weken geïnformeerd en tegelijkertijd bang gemaakt voor het Coronavirus. Er is nog niet alles over bekend, ook niet hoe groot het risico is.

Veel mensen vragen zich af wat ze kunnen doen.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn: was je handen regelmatig, zeker na toiletbezoek en als je in ruimtes bent geweest waar veel mensen komen. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes.

Mondkapjes

Er zijn bijna geen mondkapjes meer te krijgen, maar hebben we die echt nodig?

In Nederland adviseert het RIVM alleen mondkapjes voor medisch personeel. Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.

Wanneer moet je contact opnemen met je huisarts?

Als je koorts hebt, boven de 38º, met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Zeker als je ook nog de afgelopen paar weken in China, Macau, Taiwan, Hongkong, Singapore, Iran, Zuid-Korea en (sinds kort) in Noord-Italië bent geweest. Of recent in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, waar de brandhaarden plaatsvinden.

Heb je een vakantie geboekt of vakantieplannen, laat je dan goed informeren over de toestand in het land van bestemming

Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl. Heb daarna nog vragen, dan kunt u altijd bellen met het RIVM 030-2749111.

Bron: RIVM

siem.zeilemaker@me.com