Medicijngebruik en bijwerkingen

Steeds meer mensen gebruiken dagelijks of regelmatig medicijnen. Dat komt voornamelijk door de veroudering van de bevolking.

Als voorbeeld de zogenaamde bloedverdunners of anti-stollingsmiddelen en de statines vanwege een te hoge cholesterolwaarde. Maar er zijn veel meer middelen die veel gebruikt worden.


Sommige 'patiënten' gebruiken vier of vijf medicijnen tegelijk. Bij de medicijnen zit altijd een bijsluiter. Hierin staat onder andere vermeld wat de bijwerkingen van het medicijn kunnen zijn. Er staat bijvoorbeeld dat één op de honderd mensen die zo’n medicijn slikt last kan krijgen van spierstijfheid en kramp. Heel vervelend als jij degene bent die dat treft. Maar je hoeft dat niet klakkeloos te accepteren als “ik heb ook altijd pech”. Nee, er zijn vaak prima andere medicijnen voor dezelfde kwaal. Een goede apotheek weet daar alles van. Soms is het wat lastig om ze voorgeschreven te krijgen simpelweg omdat ze duurder zijn, maar het kan dus wel.

Wat heel vaak vergeten wordt is de mogelijke bijwerking van medicijnen juist door de combinatie met een ander medicijn. Vergeet niet dat het allemaal chemische middelen zijn.

Er is op internet van alles over te vinden, maar je kunt prima bij de apotheek vragen naar de bijwerkingen van medicijnen en de combinatie ervan. Gewoon doen!


siem.zeilemaker@me.com