Henriëtte Roskam en Jacco Spil, directie Bakkerijmuseum.
Henriëtte Roskam en Jacco Spil, directie Bakkerijmuseum. (Foto: Theo Annes)

'Koop een rentemik, deegroller of tegeltje'

MEDEMBLIK - Het Bakkerijmuseum 'De oude Bakkerij' wordt steeds populairder en dat vergt ruimte. Ruimte voor een betere doorstroming van bezoekers, om de expositie beter te presenteren en bovenal meer ruimte om alle bezoekers het hele museum te kunnen laten beleven.

Bouw mee aan het lekkerste museum van Nederland

"Het Bakkerijmuseum zet groots in op toegankelijkheid voor iedereen", laat Henriëtte Roskam van het Bakkerijmuseum weten. "Bij de entree komt een hellingbaan, een lift in het gebouw (nu is er alleen een trap naar de eerste verdieping), alles drempelvrij en extra toiletten. Mindervaliden kunnen zo alles zelfstandig bereiken. Verder trekt de toegankelijkheid voor iedereen zich door in speciale aanpassingen in de expositie. Ook de invloed van andere culturen in de Hollandse bakkerij wordt uitgelicht waardoor het bakkersambacht een nog betere afspiegeling van de samenleving wordt."

Duidelijke expositie

De tentoonstelling wordt duidelijker neergezet door drie verhaallijnen, te weten brood, koek en banket. "Er wordt met multimediale toepassingen gewerkt, zoals introductiefilmpjes met ondertiteling, gepresenteerd door Janny van der Heijden, ambassadeur van het museum. Elke verhaallijn heeft een eigen kleur, pictogram en lichtspoor en is dus gemakkelijk te volgen. Ook zullen er voelboxen zijn met objecten en zelf doen, zoals koek versieren en marsepein boetseren blijft een belangrijk onderdeel. Het is en blijft een museum-in-bedrijf waarbij alle zintuigen aan bod komen. Jong en oud, visueel en/of auditief beperkte bezoekers, mindervaliden, anderstaligen en ook bezoekers met een andere culturele achtergrond kunnen gemakkelijk het museum bezoeken en begrijpen.

Levendige geschiedenis voor jong en oud

Dagelijks is iedereen bezig de geschiedenis van de oude bakkerij levendig te presenteren. De oud-bakkers laten oude bakkerstechnieken zien en bereiden brood, koek, marsepein, chocolade, suiker sierwerk en ijs waar bezoekers bij staan. Van al dat heerlijks kan iedereen straks meteen genieten in de nieuwe Konditorei (van Dale: kon·di·to·rei, banketbakkerij waar men ook koffie of thee drinkt).

Adopteren

Om het Bakkerijmuseum nog interessanter, lekkerder, leuker en toegankelijker te maken voor iedereen, is er een fantastisch plan opgesteld. Hiervoor is de financiering, mede na gemeentelijke ondersteuning en een bijdrage van de Bank Giro Loterij, bijna rond. Mensen kunnen het verschil maken om dit project volledig uit te voeren. Het Bakkerijmuseum wordt zo een beetje van iedereen.

In de wand

Vereeuwigd in de wand van de Konditorei? Hoe gaat dat in zijn werk?

De Konditorei wordt als nostalgische, authentieke bakkerswinkel ingericht en gedecoreerd met deegrollers en speciaal gebakken wandtegels. In zo'n speciale wandtegel kan een foto ingebakken worden of laat een naam in een deegroller graveren.


Vanzelfsprekend maken de bakkers van beide twee exemplaren, zodat een bezoeker ook een mooi aandenken heeft voor thuis.

Obligaties

Wie op financiële wijze wil mee bouwen aan het Bakkerijmuseum, kan dat doen door middel van obligaties. Door de aankoop van obligaties helpt men mee aan de vernieuwing van het Bakkerijmuseum en zorgt de koper ervoor dat het museum ook in de toekomst gebakken zit! Een ‘Rentemik obligatie’ van kost 250 euro met als (eetbare) rente eenmalig een originele (k)rente(n)mik. Voor de ‘Fijnproever obligatie’ betaalt men 500 euro, met een speciale fiscale regeling. De ‘Rente obligatie’ bedraagt 1.500 euro, met 3% rente.

Bouw mee

Wie bouwt mee aan de uitbreiding van het Bakkerijmuseum? In januari starten de werkzaamheden. Meer informatie via www.bouwmeeaanhetlekkerstemuseum.nl. Doel is om iedereen in mei in het vernieuwde Bakkerijmuseum te ontvangen.

Bakkerijmuseum ambassadeur, Janny van der Heijden, neemt trots de proefdruk van de obligatie in ontvangst van Jacco Spil en Henriëtte Roskam.