Dom of onwetend?

Ik ken universitair geschoolde mensen. In theorie zijn ze goed, maar om deze een fietsenband te laten plakken, moeten ze hulp inroepen van de buurman of de fietsenmaker.

En vergeet niet, dat ook 'domme' mensen altijd wel iets hebben, waar ze in uitblinken!

En zonder 'domme' mensen zijn er dan, zo lijkt het, geen geleerde mensen.

Toch kan onwetendheid ook zijn voordelen hebben, genoeg om dingen niet te laten bestaan. De lengte van de lucht is ongeveer zo groot als mijn onwetendheid, puur en breed als de horizon. Indien iemand de opinie weergeeft over de waarde van zijn of haar inzichten in vergelijking met de meerderheid of minderheid, dan wordt dit doorgaans in het voordeel van diegene zijn gedachtegoed uitgelegd waartoe hij of zij behoren.

De fout in de kennis over de werkelijkheid is, dat een voorstelling van de werkelijkheid als werkelijkheid wordt aanvaard. Zonder rekening te houden met het feit dat deze voorstelling een gevolg is, van eigen gedachten en deze aanvaard worden door aangeleerde ervaringen.

Gelukkig dus maar dat sommigen van ons niet te beroerd zijn om schijnbaar suffe zaken te onderzoeken, mocht je in de toekomst uitgelachen worden omdat je je graag dingen afvraagt die anderen als onzin bestempelen. Laat je dan vooral niet uit het veld slaan.

Sterker nog, trek je stoute schoenen aan en geef je lekker over aan je klaarblijkelijk soms 'domme' opmerkingen en laat een ander zich eraan storen of indien mogelijk er iets van opsteken.


peter.koomen300@gmail.com