Iedereen is welkom om producten uit het kerstpakket in de voedselbieb te zetten. Of die er juist uit te halen.
Iedereen is welkom om producten uit het kerstpakket in de voedselbieb te zetten. Of die er juist uit te halen. (Foto: aangeleverd)

'Duurzaam idee om mensen uit de buurt te helpen'

ANDIJK - Kerstpakketten, iedereen die werkt heeft er ooit wel eens eentje gehad. Spaghetti, rijstcrackers, zoute drop, pasteitjes, flesje wijn en noem maar op.

Wat over is naar de kerstpakkettenbieb

In veel pakketten zitten dingen waar mensen zelf eigenlijk helemaal niets aan hebben of producten die ze niet lekker vinden. Meestal verdwijnen die ergens achterin de kast om er misschien een jaar later, ver over de uiterste houdbaarheidsdatum, weer uit te komen. Zonde om dat op die manier te doen, want wie weet is iemand anders er wel blij mee!

Kerstpakketten- bibliotheek

Aan de Meander 55 in Andijk staat sinds eind november de kerstpakkettenbibliotheek. Daar kan iemand overgebleven spullen doneren, maar mag er ook zonder enige verplichting wat uit halen. De bieb is een vitrinekast met een glazen deur en verlichting, waar 24 uur per dag spullen uitgehaald en ingezet mogen worden.

Goed plan

Eric Molenaar woont met zijn vrouw en dochtertje aan de Meander en startte dit mooie initiatief. "De stap naar dit concept te maken was vrij simpel. Ik woon nu zo'n twee jaar in Andijk, na achttien jaar in Amsterdam gewoond te hebben. Ik wilde mij inzetten voor de gemeenschap in het dorp en kon niet echt een goed plan bedenken. Ik zag de kerstpakkettenbibliotheek bij Alex, die een persoonlijke vriend van mij is, en vond het een geweldig duurzaam idee, waarmee iedereen in de buurt, minderbedeelden, maar ook mensen die geen kerstpakket krijgen zoals vorige week de NS medewerkers in het nieuws waren, te helpen. Maar in principe is de kast voor iedereen, ook mensen die het ruim hebben. Een prachtig initiatief en veel mensen zien de positieve kant ervan. We zijn op de wereld om elkaar te helpen toch?"

Doneren

De grondlegger van de kerstpakkettenbibliotheek, Alex Miedema, heeft met zijn bieb in Friesland de landelijke media gehaald. De kast in Andijk staat inmiddels drie weken. "De mensen hebben al veel spullen gedoneerd", laat Eric weten, "daar ben ik zeer blij mee, maar er mogen wat meer spullen uit de kast gehaald worden. De meeste donaties betreft etenswaren, maar er mogen uiteraard ook non-food producten in de kast gezet worden. Zo hebben er al een paar schoenen en een stel koffiemokken ingestaan. De kast heeft geen koelfunctie dus het is niet aan te raden er beperkt houdbare producten in te zetten. Tevens mogen de etenswaren niet (bijna) over datum zijn. Het is tot de jaarwisseling mogelijk van de kast gebruik te maken. Daarna gaan de overgebleven spullen naar de voedselbank of naar Dorcas."

Oproep

Als iemand een kerstpakket heeft gehad en producten heeft gekregen die waarschijnlijk achter in de kast of de prullenbak belanden, schroom niet om die te brengen naar de kerstpakkettenbibliotheek.

Of gewoon een kijkje nemen wat erin zit? Misschien staat er wel iets in wat u lekker vindt?