Google heeft zijn tweede datacenter in Nederland deze week geopend.
Google heeft zijn tweede datacenter in Nederland deze week geopend. (Foto: aangeleverd)

Nieuw datacenter Google in Middenmeer operationeel

MIDDENMEER - Precies vier jaar geleden werd het eerste datacenter, in Eemshaven, door Google geopend. Sinds deze week is ook het tweede datacenter, in Middenmeer, operationeel.

Kritiek op elk niveau

Dit is niet het enige datacenter dat Middenmeer in zijn regio heeft staat. Ook Microsoft heeft een enorm datacenter naast de A7 staan, en is momenteel bezig met de bouw van een tweede datacenter.

Kritiek

Ook al geeft Google aan dat zij zorgen voor werkgelegenheid (voor 125 medewerkers) met de komst van het datacenter, er heerst ook veel kritiek. De lokale tegenstanders zijn niet blij met de komst van het center omdat zij vinden dat hiermee het boerenlandschap wordt verpest. Daarnaast geven zij aan dat alle energie, bedoelt voor de bevolking, opgaat aan de datacentra. "Dit datacenter verbruikt evenveel stroom als een middelgrote stad”, aldus Noord-Holland in de zienswijze.

Het kritiek nam toe na de uitzending van 'Zondag met Lubach', waarin werd gesteld dat de datacentra gebruikmaken van grote hoeveelheden energie van windmolens die met subsidie van de Nederlandse overheid zijn gebouwd. Tevens dragen de datacentra niets bij aan de energietransitie.

Naast de lokale bevolking is er regionaal en landelijk ook meer aandacht voor deze datacentra en de kritiek die dit met zich meebrengt. Helemaal nu het Britse bouwbedrijf Mace bezig is met bouwrijp maken een tweede datacentrum van Microsoft.

De andere zeven gemeenten in West-Friesland bekritiseren de komst van de datacentra en willen dat Hollands Kroon voor verdere datacentra te plaatsen overleg gaat voeren op bovenregionaal niveau.

Ook de provincie is van mening dat de gemeente te weinig oog heeft voor de landelijke consequenties van het hoge elektriciteitsverbruik.

Google wel verheugd

Martijn Bertisen, country manager Google Nederland zegt wel verheugd te zijn met de komst van het datacenter: ‘We zijn verheugd dat ons datacenter in Middenmeer nu operationeel is. We zien dat consumenten en bedrijven steeds meer online diensten gebruiken, en de afgelopen periode is deze trend zelfs versneld. Daarom investeren wij in een digitale infrastructuur die werkt voor iedereen. Onze totale datacenterinvestering in Nederland is inmiddels 2,5 miljard euro, waarmee wij tevens een bijdrage leveren aan de lokale werkgelegenheid en economie.'

Google datacenter vanuit de lucht gezien.