Bart Goossens, directeur van Pall Medistad.
Bart Goossens, directeur van Pall Medistad. (Foto's: ROOS BAHR)

Pall Medistad bouwt extra ruimte en parkeerplaatsen naast huidige pand

MEDEMBLIK - Al een tijd lang groeit Pall Medistad, gevestigd in Medemblik, zo'n 30 tot 40% op jaarbasis. Deze percentages zijn te danken aan de steeds groter wordende markt van biotechnologische medicijnen. Om aan alle vraag te blijven voldoen, wordt er een nieuw pand naast het huidige onderkomen gebouwd van maar liefst 3.000 m².

Door Roos Bähr/Medemblik Actueel.

"We houden ons bezig met de productie van plastic zakken waarin medicijnen worden gemaakt", vertelt Bart Goossens, directeur van Pall Medistad. "Ook bekommeren wij ons om de bijkomende assemblage van filters, sensoren en slangen die aan de zakken worden vastgemaakt. Deze zakproducten worden in de machines die de medicijnen maken (hardware) gehangen en kunnen eenmalig worden gebruikt. Vergelijk het met een scheermesje. Je koopt één keer een setje en later hoef je alleen de mesjes te vervangen. Die mesjes stellen wij voor. Nadat de medicijnen, bijvoorbeeld vaccins, gemaakt zijn kun je de zak gemakkelijk verwijderen. Dit heeft als groot voordeel dat farmaceuten sneller, en desgewenst kleinschaliger, kunnen handelen. Zo hoeven de tanks bijvoorbeeld niet meer worden schoongemaakt met chemicaliën, maar kunnen ze er eenvoudig een nieuwe zak inhangen. Het hardware-gedeelte wordt door andere onderdelen van Pall geleverd. Dit is een internationaal bedrijf en onderdeel van moederorganisatie Danaher Corporation."

Omzet flink gestegen

Paul is enorm trots. "In 2014 hadden we een omzet van 20 miljoen euro en dit jaar verwachten we over de 120 miljoen euro heen te gaan. Wij groeien al vier jaar achtereen, omdat de markt van de biotechnologische medicijnen enorm in de lift zit. Als er anno nu een medicijn tegen bijvoorbeeld kanker wordt ontwikkeld, is dat meestal rondom cel- of gentherapie. Vanwege die trend is het voor ons hoog tijd voor uitbreiding. Onze capaciteit raakt vol, dus het nieuwe pand komt geen dag te vroeg."

Extra parkeerplaatsen

Het nieuwe pand krijgt een extra cleanroom en ook het logistiek moet Pall onderbrengen. "Naast het gebouw komen ruim 120 extra parkeerplaatsen. Vanwege de drukte werken we ook steeds vaker op zaterdag. Dan wordt het lastig om je auto kwijt te kunnen. Door de nieuwe parkeerplaats lossen we dat probleem op."

Half maart worden de eerst proefpalen de grond in geslagen. "Als dat goed gaat, dan wordt er vanaf mei volop geheid. Dan gaan er 700 palen de grond in. De planning is dat december 2020 het gebouw casco wordt opgeleverd. Vervolgens hebben we nog een maand nodig om alles in te richten. Begin februari hopen we dan het lintje door te knippen."

Medewerkers gezocht

Door de uitbreiding komt er meer ruimte, betere faciliteiten en er komen zo'n 150 nieuwe werkplekken bij. "Ik hoop dat lokale mensen bij ons komen werken", zegt Bart. "Personen die interesse hebben kunnen van zich laten horen bij ons interne uitzendbureau Tempo-Team. Wie hier een paar maanden als uitzendkracht werkte, heeft een goede kans op een vaste baan. Dit jaar gaan we een dertigtal mensen in vaste dienst nemen. Het mooie aan hier werkzaam zijn, is het feit dat je bezig bent met het maken van producten die het verschil kunnen maken in de wereld. Wij dragen ons steentje bij om ziektes te bestrijden of te voorkomen."

Een nieuw pand met een oppervlakte van 3.000 m³ wordt naast Pall Medistad gebouwd, als uitbreiding.
Afbeelding