Wethouder van financiën, van de gemeente Medemblik, Dirk Kuipers.
Wethouder van financiën, van de gemeente Medemblik, Dirk Kuipers. (Foto: Facebook wethouder)

Wethouder heeft bewondering voor mensen met cruciale beroepen

REGIO - Het leven van Dirk Kuipers, de wethouder van financiën in de gemeente Medemblik, is ook op werkgebied veranderd door het coronavirus. Digitaal vergaderen en een passende begroting nemen een groot deel van zijn tijd in beslag.

Mensen van het gemeentehuis werken zoveel mogelijk thuis. "Dat heeft consequenties en dat maakt dat we het op een bepaalde manier drukker hebben", vertelt de wethouder. "De nieuwe wijze van vergaderen en vele telefoontjes maken het werk anders. Voorheen liep ik naar een afdeling om iets te bespreken. Dat kan niet meer en dat vergt een andere manier van communiceren."

De situatie rondom de ouderen in de verpleeghuizen vindt de wethouder moeilijk. "Stel je eens voor dat je in de laatste fase van je leven opgesloten zit en geen bezoek krijgt en wellicht alleen sterft. Dat is afschuwelijk. Door eenzaamheid gaan mensen achteruit en worden ziek. Het is kiezen tussen twee kwaden. Hoe was het geweest als we mondjesmaat bezoek toelieten, zodat ouderen toch familie zagen? Ik vind dat heel lastig. Ik vraag me weleens af of het sluiten van verzorgingshuizen heeft opgeleverd wat beoogd was. We zitten in een bijzondere situatie. Ik ben 63 jaar oud, maar ik heb nog nooit zoiets meegemaakt als dit."

Minder inkomsten

De gemeente maakte een bedrag vrij voor het ondernemersloket en ze hebben onder meer extra handhavers ingehuurd. "Dit soort zaken hebben hun financiële weerslag. Ook stelden we een budget beschikbaar van ruim zes ton voor leningen aan verengingen en instanties. Zij zijn belangrijk op maatschappelijk gebied en het is niet de bedoeling dat deze voorzieningen zo onder druk komen, dat ze niet meer kunnen bestaan."

Niet alleen nu, maar ook later heeft deze coronacrisis gevolgen. "Er komt een recessie aan, dat kan niet missen. Aan de ene kant komen er meer bijstandsgerechtigden bij en aan de andere kant ontvangen we minder toeristenbelasting, de inkomsten uit evenementen blijven uit en havengelden worden minder geïnd. Om me heen hoor ik dat veel gemeenten moeite hebben om financieel rond te komen. Nu komt deze crisis er ook nog eens bij. We zetten alle zeilen bij om de begroting voor 2021 sluitend te maken. De Raad moet ook besluiten nemen hoe we de tekorten gaan oplossen. We willen de burger zo min mogelijk belasten, dus dan moeten we bijvoorbeeld bezuinigen op subsidies, minder nieuwe investeringen doen of sommige projecten in de ijskast zetten. Bij veel gemeenten staat het water aan de lippen. Daarom verwachten we dat de overheid ons tegemoet komt. Ik snap dat er nu iets moet veranderen, want veel beroepsgroepen raken in de knel. De stappen moeten geleidelijk gaan. We gaan de goede kant op, maar blijf verstandig, denk na en houd je aan 'social distancing'. Een pluim voor alle mensen in cruciale beroepen. Oudere docenten, sie zich verantwoordelijk voelen, staan nu ook weer voor de klas. Ik heb daar bewondering voor. Hetzelfde geldt voor de mensen in de zorg. Ik ben van mening dat er meer waardering voor deze groep moet komen, ook na coronatijd. Niet alleen in de vorm van een applaus, maar ook financieel gezien."

Tekst Roos Bähr / Medemblik Actueel.