Mensen worden blij van kleur in de tuin.
Mensen worden blij van kleur in de tuin. (Foto: Justin - Adobe Stock)

Zomerbollen moeten nu de grond in

REGIO - Al enige tijd zijn de zomerbollen weer te koop in de diverse tuincentra in de regio. Als het goed is zitten de dahlia's, begonia's ranonkels, lelies en gladiolen al in de grond, maar het kan dat ze zijn blijven liggen. Nu is het moment om ze dan toch echt in de grond te doen, de vorstperiode is voorbij.

Fleur de tuin op met kleur

Welke kleur krijgt jouw zomertuin: roze, rood, blauw, paars, geel, oranje of wit? Of een bonte verzameling van kleuren?

Niet winterhard

Zomerbloeiende bollen komen van oorsprong uit subtropische gebieden zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ze houden van warme temperaturen en een vochtige omgeving en... zijn niet winterhard. In het algemeen vallen zomerbollen onder de categorie 'zachte' bollen, die niet groeien in gebieden met vorst in de winter. Maar zeg eens eerlijk? Kan men de laatste jaren wel over winter spreken in Nederland. Sneeuw was ver te zoeken, vooral in West-Friesland. Schaatsen op natuurijs is voor sommigen alleen nog maar een herinnering. Maar wanneer het een zachte winter is, kunnen de bollen in de grond blijven en bedek ze dan tegen de lichte vorst. Vaak groeien deze bollen het volgende seizoen beter.

Planten

Zomerbloeiende bollen groeien waar andere planten ook groeien. Wat te doen na het kiezen van de plantplek? Graaf een groot gat voor gezamenlijke beplanting of kleine gaten voor individuele bollen of een cluster bolletjes. De bollen worden meestal dicht onder de oppervlakte (3-5 cm diep) geplant. De zon verwarmd ze dan beter en dat vinden ze prettig. Geef de grond wat lucht door te harken en verwijder onkruid en kleine stenen. Plant de bollen voorzichtig - niet aandrukken - met de puntige kant boven. Het liefste in de grond met een temperatuur van gemiddeld 13 graden Celsius. Is de grond kouder, dan duurt het even voordat de bollen actief gaan groeien.

Kleurrijk

Durf te 'schilderen' met zomerbloeiende bollen. Zet ze als 'highlights' in perken die al vroeg in de zomer hun kleur laten vervagen. Dat kan door ze direct in de grond te planten, maar ook door ze in potten te zetten. Bewaar oude potten en vul die in het voorjaar en zet die gedurende de zomer op kale plekken. Op deze manier creƫer je - zoals de tuinbladen dat vaak doen - kunstmatig prachtige perken. Bedenk wel dat bloemen in potten een extra sproeibeurt nodig hebben. Het voordeel daarvan is dat de potten met bollen op een donkere vorstvrije plek kunnen overwinteren en in het voorjaar weer lekker naar buiten kunnen.

Geniet van een bloemrijke tuin!


Bron: www.allesoverbloembollen.nl.