Jos Ursem werd in het zonnetje gezet door de voorzitter.
Jos Ursem werd in het zonnetje gezet door de voorzitter. (Foto: Martine Boer)

Dubbel feest bij EHBO Obdam voor leden en jubilarissen

REGIO - EHBO Obdam bestond afgelopen seizoen zeventig jaar. Reden voor een feestje. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten en werden de festiviteiten uitgesteld tot nader order.

Het zeventigjarig jubileum moest een groot feest worden voor de kleinschalige EHBO vereniging uit Obdam. Alle 34 leden kregen op de jaarvergadering, welke aan het eind van het seizoen plaatsvindt, een gloednieuwe en goedgevulde EHBO-tas, met daaraan een uitnodiging voor een etentje in een restaurant. Door de maatregelen rond Covid-19 kon dit etentje in april echter niet doorgaan en werd besloten om het uit te stellen tot een moment waarop iedereen weer zonder zorgen samen kon komen.

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen werd een speciale avond belegd op maandag 24 augustus jl. Het nieuwe bestuur presenteerde zich deze avond aan de leden. Tevens werd er uitleg gegeven over de EHBO lessen in corona-tijd.

Jan van Langen kreeg voor zijn 25-jarig jubileum een mooie bos bloemen en een bondsspeldje. Verder stond er nog een bijzondere gebeurtenis op het programma. Want dat de vereniging al zo’n lange tijd bestaat is op zich al bijzonder, maar nog bijzonderder is het heugelijke feit dat één van de leden, Jos Ursem, in hetzelfde jaar al vijftig jaar lid is. Voor het nieuwe bestuur reden genoeg om Jos te benoemen tot erelid.

Diploma

Jos haalde zijn EHBO-diploma al toen hij net 19 jaar was. “Er gebeurden in die tijd nogal wat ongelukken op en rond het voetbalveld”, zo vertelt hij. “Kleine jongens reden nog op de fietsen van vaders en opa’s, met hun been onder de stang door en dat ging nogal eens mis. Op het voetbalveld gebeurde er genoeg en alleen het eerste elftal had een verzorger. Ik kreeg al gauw belangstelling voor EHBO en begon met een cursus op mijn 17e. Maar mijn diploma kon ik dat jaar niet halen, want daarvoor moest je minstens 18 zijn.”

De eerste jaren werd er les gegeven achter in de kroeg. Na de les werd er dan ook steevast een drankje gedronken, een mooie herinnering voor Jos. Dat hij in vijftig jaar veel meemaakte, is wel duidelijk. Het ene verhaal leidt steevast tot het volgende. Hij vertelde over hoe hij hielp bij bloedtransfusies en ziekenvervoer. Slagaderlijke bloedingen komen voorbij, evenals dodelijke ongevallen, maar ook geslaagde reanimaties. Soms dus hele trieste herinneringen, maar ook grappige momenten passeren de revue. Bijvoorbeeld dat hij iemand die was flauwgevallen in de kerk, op een brancard achter in zijn dienstauto (een rouwwagen) wegbracht.

Jos is niet alleen maar gewoon lid geweest van de vereniging. Jos verleende zijn EHBO-diensten aan de brandweer, waar hij zich later ook zelf bij aansloot. Zo’n twintig jaar maakte hij tevens deel uit van het bestuur, waarvan zo’n vijftien jaar als voorzitter. Hij hielp mee met het organiseren van het veertigjarig jubileum. In 2006 werd Jos koninklijk onderscheiden voor zijn werkzaamheden. Afgelopen februari, tijdens de jaarvergadering van de vereniging, kreeg hij het Bondskruis tweede klasse uitgereikt namens de Nationale Bond EHBO. Een zeer hoge onderscheiding. En maandag 31 augustus, tijdens de startbijeenkomst, werd hij dus ook nog benoemd tot erelid van EHBO Obdam.

Als Martine Boer Jos vraagt wat hij aan anderen wil meegeven, zegt hij het volgende: “het kan zomaar gebeuren, ook in je thuissituatie. Zo heeft ooit mijn zoon zich verslikt in iets, wat leidde tot een hachelijke situatie. En laatst gebeurde het ook met zijn zoon. Dan is het belangrijk dat je kunt handelen.” Jos geeft verder aan dat het essentieel is om een EHBO vereniging te hebben in het dorp. “Mensen realiseren zich niet altijd dat je tegenwoordig voor elk evenement een EHBO-er nodig hebt. Een BHV-er is niet genoeg. En de kwaliteit van een EHBO-er staat echt hoger dan van een BHV-er.”

Bij de vereniging hopen ze dat Jos nog lang actief blijft als lid. Veel mensen bouwen op zijn ervaring. “Als startende EHBO-er is het prettig om bij een evenement als de wielerronde mee te draaien met Jos. Hij weet zo veel en blijft zo kalm als er wat gebeurt”, zegt een aanwezige. Jos Ursem is een bijzonder mens. En dat mag ook wel eens gezegd worden!

Al in het bezit van een EHBO diploma? En op zoek naar een vereniging om de benodigde jaarlijkse lessen te volgen? Neem dan contact op via ehbo-obdam@hotmail.com. Nieuwe cursussen zijn uitgesteld door Covid-19, maar aanmelden kan altijd.