V.l.n.r. J. Kor (HbA) N. Slagter (RSW) I. Zaal (gedep. PNH) A. Jongenelen (Langedijk) H. Scholten (RNH) K. Schoenaker (RSW) M. Pijl (RSW) S. Broersma (RSW).
V.l.n.r. J. Kor (HbA) N. Slagter (RSW) I. Zaal (gedep. PNH) A. Jongenelen (Langedijk) H. Scholten (RNH) K. Schoenaker (RSW) M. Pijl (RSW) S. Broersma (RSW). (Foto: aangeleverd)

Lopend of op de fiets West-Friesland ontdekken

REGIO - Het Recreatieschap Westfriesland nam 28 augustus samen met de provincie Noord-Holland het wandelnetwerk Westfriesland en het langeafstandswandelpad Streekpad Westfriese Omringdijk officieel in gebruik. Wegens de coronamaatregelen gebeurde dat op een ongebruikelijke manier.

Wandelnetwerk Westfriesland officieel geopend

Samen met gedeputeerde Ilse Zaal werd er met een kleine groep genodigden een wandeling over het netwerk gemaakt tussen Wijdenes en Schellinkhout.

Het wandelnetwerk Westfriesland is een project uit het Natuur- en Recreatieplan Westfriesland. Het voert over (on)verharde paden, graskades, over dijken, langs molens, waterbergingen, door rustige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en steden waar de geschiedenis voor het oprapen ligt. Het wandelnetwerk sluit aan op andere netwerken in de provincie. Alle netwerken zijn voorzien van hetzelfde bewegwijzeringssysteem waardoor korte en lange rondjes aan elkaar te knopen zijn en verdwalen praktisch onmogelijk is. Streek- en Langeafstandswandelpaden maken onderdeel uit van het netwerk. Op www.wandelnetwerknoordholland.nl zijn wandelingen op het netwerk in West-Friesland makkelijk samen te stellen.

Bijzonder onderdeel van het project is het LAW Streekpad over de iconische eeuwenoude Westfriese Omringdijk. De wandelgids van het Streekpad is tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in maart al officieel gepresenteerd.

De provincie Noord-Holland heeft in 2018 50% bijgedragen aan de kosten voor de uitbreiding van het wandelnetwerk. In totaal is 500 km gerealiseerd. Het Recreatieschap heeft zelf bijna de helft van het benodigde bedrag gefinancierd en 30.000 euro komt uit de Beheerstichting Fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en West-Friesland. De uiteindelijke projectkosten bedragen ruim 550.000 euro.

Wandelend genieten van de natuur in eigen regio

Het wandelnetwerk bestaat uit startpunten waarvandaan verschillende rondjes starten. Waar rondjes samenkomen zijn er genummerde keuzepunten zodat wandelaars ook langere wandeltochten kunnen maken. Voor het samenstellen van een mooie route, ga naar de website. Hier is ook de app te downloaden. Dan zijn de routekaarten altijd bij de hand.

Omringdijk

De wandeltocht over de Omringdijk is ongeveer 150 km lang en er zijn een aantal wandelrondjes uitgezet over boerenlandpaden. Lopen over onverharde paden, slootjes oversteken met behulp van eenvoudige bruggetjes en wandelen door weilanden waar soms nog vee staat. Sommige delen van een aantal wandelroutes zijn niet toegankelijk voor honden, maar dit staat op de wandelpanelen aangegeven.

Fietsen

Meer een liefhebber van fietsen? Kijk eens op www.visitmedemblik.nl. Maak kennis met hoogtepunten uit de gouden eeuw rond de vesting Medemblik. Fiets veertig kilometer door deze mooie gemeente. Word verrast door onbekende stops en mooie verhalen.

Recreƫren

Ook op de website van het recreatieschap Westfriesland staan diverse manieren van recreƫren. Denk aan varen, vissen, zwemmen en fietsen. Kies een route, ga op pad en geniet van het mooie West-Friesland