Rode beuk aan de Westersingel in Medemblik..
Rode beuk aan de Westersingel in Medemblik.. (Foto: aangeleverd)

Actie #TreeTag maakt het belang van bomen voor mens en omgeving zichtbaar

MEDEMBLIK - Veel bomen in Nederland kregen een zogenaamde TreeTag: bijzondere bomen worden voorzien van duurzaam geproduceerde posters die vertellen hoe belangrijk de bomen zijn voor mens en maatschappij. Inwoners worden betrokken doordat zij hun eigen lievelingsboom kunnen ‘taggen’.

Aandacht voor meerwaarde van bomen

Op meer dan 150 locaties verspreid door Nederland, België, Engeland en Zweden wordt met deze actie aandacht gevraagd voor het belang van bomen. Op de posters staat bijvoorbeeld vermeld hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt en hoeveel zuurstof de boom levert.

De posters zijn afkomstig van de organisaties Treeconomics en Pius Floris Boomverzorging. Met de actie #TreeTag willen zij bij een breed publiek aandacht vragen voor de meerwaarde van bomen. Gemeenten zien de waarde van bomen al langer. Maar het grote publiek beseft niet altijd hoe belangrijk bomen zijn. Belangrijk is dat iedereen weet dat bomen regenwater vasthouden, zuurstof leveren, de temperatuur in steden leefbaar helpen houden en luchtvervuiling afvangen.

Lievelingsboom

Bewoners kunnen ook zelf hun eigen lievelingsboom voorzien van een TreeTag om de meerwaarde van bomen nog breder te verspreiden! Deze TreeTag is te bestellen via de website van Pius Floris Boomverzorging (www.piusfloris.nl).

TreeTags in Medemblik

Ook in de gemeente Medemblik zijn een aantal TreeTags geplaatst. Op een boom aan de Westersingel staat de volgende informatie vermeld. Ik ben een rode beuk met een stamdiameter van 120 cm. Ik ben 22 meter hoog en heb een bladoppervlak van 2.654 m². Ik ben belangrijk want ik lever jaarlijks 547 dagen zuurstof voor 1 persoon. Ik houd jaarlijks 9.300 liter regenwater vast. Ik vang jaarlijks 2.985 gram luchtvervuiling en 126 kilogram CO² af. Totaal heb ik 5.562 kilogram koolstof opgeslagen. Dit staat gelijk aan 187.271 autokilometers.

Naast de rode beuk zijn er nog twee bomen in de gemeente Medemblik voorzien van een TreeTag: een andere rode beuk aan de Westersingel en een treurbeuk bij het Landswerf.

De twee organisaties hebben een gemeenschappelijke missie: het aantonen van de (meer)waarde van bomen. Met speciale software, waaronder het programma i-Tree, kwantificeren ze de financiële en maatschappelijke waarde die een individuele boom of een specifiek bomenbestand levert aan zijn omgeving. Dit levert unieke data op voor beleidsmakers, planologen en boombeheerders. Het gaat onder meer om: de hoeveelheid gefilterde fijnstof, de uit de lucht onttrokken CO2, de opslag van koolstof, de afvang van regenwater, de productie van zuurstof.

Zie ook: www.piusfloris.nl en www.treeconomics.co.uk.

De TreeTag.