Dit is niet om te lachen

Vorige week stond het bericht in de media: 64 jongeren tussen 17 en 30 jaar kregen in twee jaar tijd een dwarslaesie door lachgas.


Dit aantal is boven water gekomen na een steekproef onder ziekenhuizen en als je weet dat lang niet alle ziekenhuizen hieraan meededen is het niet gek om te veronderstellen dat het aantal nog veel hoger kan zijn.

Met name op parkeerplaatsen zie je de ballonnetjes liggen. Eerst denk je nog dat er een kinderfeestje is gevierd, maar als je een keer gezien hebt dat jongelui in of naast een auto met de ballonnetjes bezig zijn, weet je dat het iets anders is. Ze moeten verschrikkelijk lachen en kunnen niet meer ophouden, dus echt de slappe lach, leuk toch?

Maar zo grappig is het dus helemaal niet. Het is nu voor het eerst dat er blijvende gezondheidsschade na het gebruik van lachgas is aangetoond. Ook komt er meer problematisch gedrag aan het licht bij jongeren die dagelijks veel lachgas gebruiken.

Door gebruik van lachgas ontstaat er een tekort aan vitamine B12. Dit zorgt voor schade in de zenuwen in het ruggenmerg met een gedeeltelijke dwarslaesie tot gevolg. Ook psychoses en epilepsie zijn een mogelijk gevolg van het gebruik van lachgas.

Niets grappigs aan dus!


Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.