Kinderen wassen hun handen voor ontbijt. Hygiëne zo belangrijk.
Kinderen wassen hun handen voor ontbijt. Hygiëne zo belangrijk. (Foto: aangeleverd)

'Schreeuw om water in Zuid-Afrika'

REGIO - Stichting Willen & Doen levert een bijdrage en ontwikkeling in de strijd tegen HIV en aids in Zuid-Afrika. De stichting ontstond vanuit de passie van oud Hauwenaar Wil Groot. Zijn WIL om te helpen, bouwde hij om tot een DOEN. "Geef kinderen een kans om zichzelf te ontwikkelen. Rijk ze kennis aan zodat ze zichzelf ontplooien, want ieder kind krijgt de gave mee om diversiteit in deze wereld te verrijken. Kinderen zijn de toekomst en wij zijn hun voorbeeld", zegt Wil.

Stel dat er geen water is, wat dan?

"De wereld draait door is niet meer en de wereld staat stil. Afrika is in lockdown", vertelt Wil. "Al snel kwam naar buiten dat veel Zuid-Afrikanen geen inkomen meer hebben en honger slaat toe. Diverse mensen komen in actie voor voedselpakketten. De Transkei, waar wij projecten doen, is qua oppervlakte ietsje groter dan Nederland. Er wonen minder mensen. In de Townships van Kaapstad, Johannesburg en Durban wonen de mensen op elkaar. Veel drugsbendes zijn daar actief, maar ook zij staan stil. Dan komt plots mij ter ore dat de gang's zich verenigen en actie ondernemen om voedselpakketten uit te delen. Het blijkt dat in heel Afrika minder coronadoden zijn dan in Nederland."

Opstand

In Townships neemt corruptie toe. "Voedselpakketten die door de regering worden uitgereikt, bereiken vooral de ANC leden, zegt men."

Lees verder op pagina 3.

De was doen bij de rivier.