Afbeelding
(Foto: Hans Peeters)

De kluut

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de kluut.

Gevoelige snavel

Een kluut zou je een vogel voor beginners kunnen noemen. Met zijn zwart-witte tekening en vooral zijn dunne opgewipte snavel is hij makkelijk te herkennen. Die snavel is heel gevoelig. Aan de binnenkant ervan zitten honderden gevoelige zenuwcellen. Ze zijn noodzakelijk om goed voedsel te kunnen zoeken.

Door het slijk maaien

Dat foerageren doen een kluut door met een licht geopende snavel door het slijk te ‘maaien’. Zodra de zenuwcellen een garnaaltje, slakje of andere eetbaars ontdekken, klapt de snavel dicht. Slik en weg.

Broeden op schelpeneilandje

Kluten broeden bij voorkeur op kale grond, bijvoorbeeld op een zand- of schelpeneilandje. Net aangelegde natuurgebieden zoals de Marker Wadden - de nieuwe natuureilanden in het Markermeer - zijn erg in trek. De jongen zoeken meteen zelf naar voedsel, maar worden wel beschermd. Komt er een vos, marter of andere rover in de buurt van nest of jong, dan loopt de oudervogel met hangende vleugel weg. De rover ‘denkt’ dat de ouder gewond is en dus makkelijk te vangen en gaat de oude vogel achterna. Die laat zich natuurlijk niet pakken!

Vogelparadijs

Het IJsselmeergebied kun je gerust een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar.

IJsselmeer is beschermd natuurgebied

Het IJsselmeergebied is dan ook een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed.

Aanleg Vooroevers

Vogelbescherming komt in actie voor de natuur in het IJsselmeergebied. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd. Het IJsselmeergebied wordt nog mooier. Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. Gun vogels de rust die ze hard nodig hebben.

Meer informatie: www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer