De kartrekkers van West-Friesland Herenboeren.
De kartrekkers van West-Friesland Herenboeren. (Foto: Theo Groot)

Bewoners West-Friesland: 'We pakken de regie terug op ons eigen eten'

WEST-FRIESLAND - Petra en Paul Botman uit Enkhuizen zetten onlangs hun handtekening onder het initiatief om een West-Friese Herenboerderij te beginnen. Inmiddels hebben al ruim 120 mensen zich aangemeld en de teller loopt langzaam op. Doel is om een kleinschalige boerderij in eigendom van ongeveer 200 huishoudens als coƶperatie te starten, die het duurzaam geproduceerde voedsel van de boerderij zelf afnemen. Zonder winstoogmerk. De zoektocht naar een geschikte locatie, om te pachten, in West-Friesland is begonnen.

Door Irene Hemels

West-Friese herenboeren en -boerinnen zoeken grond tussen Hoorn en Drechterland

Paul Botman was jarenlang tuinder: "Ik heb 30 jaar in de aarde gewoeld en ben nu al jaren met pensioen, maar hiermee ga ik terug in de tijd. Ik vind het een superinitiatief om in ons mooie West-Friesland een Herenboerderij te starten. De bedoeling is om wisselteelt toe te passen zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Oude gewoontes gaan opnieuw gebruikt worden en dat op een professionele manier zodat er wel opbrengst is. De voorlichtingsbijeenkomst was heel apart. We voelden ons er gelijk thuis met een man of vijftien om een biljart zitten. Echt het gevoel van vroeger."

Samen doen

Petra: "Het draait om het duurzaam produceren en eten van voedsel. Door deze manier van telen gaat de bodemkwaliteit erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Het zal even duren, maar op deze manier wordt het land weer gezond. Back to basic."

Paul en Petra dragen met verve het verhaal van de herenboerderij uit. Paul kan eigenlijk niet wachten om zijn kennis en ervaring te delen. Hij mijmert al over rondleidingen over hoe het vroeger ging of misschien helpen met uitdelen van de wekelijkse voedselpakketten. "Niks is zo leuk om vlakbij huis zoiets op te zetten. Ondernemen is samen doen. Dat is met dit ook zo. Het geeft een kick om aan de wieg te staan van zo'n mooi initiatief."

Petra: "We pakken hiermee de regie terug op ons eigen eten. Door af en toe een dagje mee te werken kunnen we onze kleinkinderen laten zien hoe groenten groeit en geoogst wordt en wat koeien, varkens en kippen bijdragen aan de boerderij." En niet onbelangrijk besluit Petra: "Eten met de seizoenen is absoluut het lekkerst."

Tegengaan voedselverspilling

Het initiatief van Herenboeren telt landelijk al acht herenboerderijen. Dit wordt de eerste in Noord-Holland. De grootste uitdaging is het vinden van een stuk land van twintig hectare of twee keer tien hectare, vertelt Jan-Willem van Wamel, een van de kartrekkers. "De essentie is verbouwen op een natuurinclusieve wijze waarbij biologische teelt de ondergrens is. De leden van de coƶperatie zijn de afnemers van de producten en wat niet wordt afgenomen door de leden is voor een goed doel, bijvoorbeeld de voedselbank. De boer krijgt een normaal salaris en alles is heel zichtbaar en transparant. Het is geen anonieme producent waarvan je niet precies weet wat 'ie doet.""

Lees verder op pagina 3

Paul en Petra Botman; herenboer en -boerin in spe.