Paul en Petra Botman; herenboer en -boerin in spe.
Paul en Petra Botman; herenboer en -boerin in spe. (Foto: Rodi Media/IH)

Regie op ons eigen eten

Vervolg voorpagina

REGIO - De betrokkenheid is juist groot, zegt Van Wamel. "De leden beslissen over wat er verbouwd wordt of welke dieren er worden gehouden." Juist het sociale aspect, elkaar ontmoeten, is belangrijk. "De leden en hun kinderen komen wekelijks op de boerderij om hun product op te halen en kunnen op boerderij kijken en zien waar producten vandaan komen. We willen de betrokkenheid bij de boerderij stimuleren. Mensen mogen meewerken, maar dat hoeft niet. Ik kan me zo voorstellen dat er werkgroepen ontstaan of cursussen rond koken, fermenteren of misschien wel worsten maken."

Grote betrokkenheid

Er zijn op dit moment ruim 120 getekende intentieverklaringen. De boerderij kan beginnen bij 180 leden voor een gezonde exploitatie. "We streven naar pakweg 500 monden. De eenmalige inleg is tweeduizend euro per huishouden. De voedselpakketten zijn circa tien euro per mond (inclusief vleespakket). Vegetariƫrs en eenpersoons huishoudens betalen minder. Voor kinderen geldt een aangepast tarief.

Tot en met 12 december zijn er elke zaterdag wekelijkse bijeenkomsten. Tussen 10.30 en 12.00 uur zijn mensen welkom voor een korte presentatie over het plan. Vanwege de coronamaatregelen zijn de bijeenkomsten, aangepast en op veilige afstand, in dorpshuis de Dregt in Schellinkhout. Westfriesland.herenboeren.nl. Opgeven via westfriesland@herenboeren.nl.