Mooie kleuren van het voorjaar.
Mooie kleuren van het voorjaar. (Foto: archief Rodi Media)

'Geniet evengoed van het voorjaar'

Vervolg van voorpagina

"Het sporten daarentegen is in teamverband niet meer mogelijk, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik niet kan bewegen. Een rondje hardlopen of wat oefeningen thuis zijn nog steeds toegestaan. Natuurlijk mis ik mijn team van de Boemel en de trainingen wel, maar dat is nu wel het laatste waar ik mij zorgen om maak."

Sociale leven op slot

Wiebo Beenen, Opbouwwerker in de gemeente Opmeer is alleen aan de slag in zijn kantoor: "Het werk verandert mee in het sociale leven dat op slot zit. Het belangrijkste is dat we deze periode gezond en gecontroleerd doorkomen. Dat veel wensen van de wensboom, Palmpop, Tour de Fris, - Heroes en - Classique, vrijmarkt, boekenmarkt en de Uitdaging niet doorgaan, is wel vervelend, maar niet meer dan dat. Daar komen we wel weer overheen, langzaam kijkende naar de talrijke projecten in juni, juli en augustus, dat is de klus van de komende weken. Verder richten we ons op het maken van jaarverslagen, werven van fondsen, telefonische overleg, kleine (beeld)bijeenkomsten. Daarbij staan we nieuwe (hulp)initiatieven bij, met het leveren van (aparte) kantoorruimte en veilige ondersteuning, zoals het rondbrengen van flyers door deelnemers van de Award Opmeer. Daarbij zijn de wijksteunpunten belangrijk in het aanbieden van steun, daar kunnen ouderen naartoe bellen: Lindehof Hoogwoud, tel. 0226-359123, Schakel Spanbroek, tel. 06-41302970, bel Nelleke, tel 06-14663292 of stuur een e-mail naar gemopmeerhelptelkaar@gmail.com. Laten we ons richten op de belangrijke zaken: afstand houden, zoveel mogelijk binnenblijven en verder veilig hulp bieden als er vragen komen en... rustig afwachten."

Inloophuis Medemblik

Tom van der Wal van inloophuis Medemblik treft ook maatregelen: "Dat ook het inloophuis haar deuren moest sluiten door de coronavirus, was te verwachten. Voor veel van onze gasten een grote teleurstelling, Juist nu alles zo onzeker is. Toch laten wij hen niet in de steek. We startten een gesloten Facebookgroep, waar onze gasten en vrijwilligers alles delen. Daarnaast heeft het inloophuis, samen met Stichting Dalisay Recovery een videochatservice, waardoor wij tot honderd personen tegelijk met elkaar kunnen chatten. De koffie moeten de gasten dit keer zelf regelen. Wie geen uitnodiging heeft gehad? Stuur een e-mail naar info@inloophuismedemblik.nl. Aanmelden kan ook via www.bit.ly/2Wu93hv. Bekende mensen worden door ons goedgekeurd. We helpen onze gasten daar op weg met informatie, tips en ontspanning. Het voelt goed om elkaar bij te praten. Ook zijn we telefonisch bereikbaar. Kijk op www.inloophuismedemblik.nl. Met andere woorden: wij zitten niet stil!"

Werken aan programma

"Het jongerencentrum werd 12 maart met de coronacrisis geconfronteerd", legt Derk Boven van Everland in Wognum uit. "Het werd ons duidelijk dat onze jaarlijkse NLdoet actie helaas niet door kon gaan. Na de toespraak op televisie die dag en de nieuwe maatregelen was al snel besloten ons metal feest Death Valley van 21 maart te verplaatsen. Nadat we te horen kregen dat de horeca, eet- en drinkgelegenheden dicht moesten op zondag 15 maart, sloten wij, net als vele andere bedrijven, onze deuren. Vooralsnog heeft dit voor ons nog geen grote gevolgen omdat wij met vrijwilligers werken. Wel vinden wij het allemaal heel jammer dat wij niet meer open zijn voor de jongeren in de omgeving, om ze een leuke plek te bieden. Wij hopen dat de maatregelen snel veranderen en uiteraard ook de hele coronacrisis snel stopt. Zodra we groen licht krijgen om weer open te mogen, laten we dit weten via onze Facebook en Instagram. Wij werken de komende weken hard aan onze programmering om dit seizoen nog een mooie 'eindboost' te geven."

Geen voorstellingen

Komende tijd ook geen voorstellingen in het BON Theater in Medemblik. "Net als iedereen hebben ook wij geen zicht op wat er de komende tijd gaat gebeuren", laat Annemiek Mandjes weten. "Onze laatste voorstelling op 18 april, maar die gaat niet door. Wij informeren alle mensen via sociale media en nieuwsbrieven die gereserveerd hebben. Wij zijn een vrijwilligersclub, dus heeft het coronavirus geen invloed op werk, salarissen en dergelijke. Dat is een fijne bijkomstigheid. Volgend seizoen gaan we ervoor en wij zijn er van overtuigd dat ons publiek er dan ook weer is. Het zijn nare tijden, laten we hopen dat dat snel weer over gaat. Blijf gezond!"

Kerkdeuren gesloten

"De deuren van de Gerardus Majellakerk in Onderdijk zijn dicht", zegt Trudy Commandeur-Grent, al zeventien jaar koster. "Ik heb wel afgelopen woensdag en vorige week de klok een kwartier geluid voor hoop, troost en bemoediging. Aankomende woensdag doe ik dat ook om mensen een hart onder de riem te steken."