Afbeelding
(Foto: Koos Dansen)

De roerdomp

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de roerdomp.

Als er één vogel is die goed is in camoufleren, dan is het de roerdomp. Hij is nauwelijks te ontdekken. De vogel leeft in rietmoerassen met veel oud (beige) riet - onder meer langs de oever van meren en heeft dezelfde kleur als dor riet. Rechtop staand vallen de strepen van zijn verenkleed precies gelijk met de lijnen van de opgaande stengels. Bij gevaar gaat de roerdomp in paalstand staan. Hij strekt het lijf en de kop uit en is zo onmogelijk meer te ontdekken. Je ziet een roerdomp zelden, maar zijn geluid is onmiskenbaar. Hij ‘hoempt’. Zijn nest bouwt hij op de grond; de vier tot vijf eieren komen niet allemaal tegelijkertijd uit. Als er te weinig voedsel is en de ouders dus niet genoeg vis en amfibieën kunnen vangen, dan concurreren de oudste jongen de jongste weg. Die sterven dan om de oudere broers en zussen een betere kans te geven. Een ‘tactiek’ die je vaker ziet in de natuur.

Het IJsselmeergebied kun je een vogelparadijs noemen. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar. Het IJsselmeergebied is dan ook een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral de visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed. Vogelbescherming komt in actie voor de natuur in het IJsselmeergebied. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd. Het IJsselmeergebied wordt nog mooier. Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer