De sfeervolle binnenstad in Medemblik.
De sfeervolle binnenstad in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

Koop lokaal tijdens de lockdown

MEDEMBLIK - Minister President Mark Rutte maakte maandag 14 december bekend dat, in navolging van de horeca, nu ook de niet essentiële detailhandel de deuren moet sluiten voor publiek. Wel is afhalen en bezorgen toegestaan.

Om de consument handvatten te geven hoe ze ook tijdens de lockdown bij de vertrouwde winkelier om de hoek kopen, is de webpagina www.winkeleninmedemblik.nl/bestellen-en-bezorgen gelanceerd. Johan Blokker, voorzitter van winkeliersvereniging MEVO: “Juist nu is lokaal kopen van groot belang.”

“Dat er iets moest gebeuren, dat was duidelijk”, stelt Johan Blokker. “We wisten dat als het aantal besmettingen niet zou dalen, er drastischere maatregelen zouden komen. En toch, als je het Rutte dan daadwerkelijk hoort zeggen, is dat best wel even slikken.”

Tot 19 januari gaat de detailhandel dicht en mogen uitsluitend winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften open blijven. Johan: “In de Nieuwstraat zijn er hierdoor evengoed nog een groot aantal winkels open. Denk hierbij aan de (biologische) supermarkt, de bakker, de slager, de kaaswinkel, drogisterij, slijterij, stomerij, apotheek, opticien en het tankstation. Hier kun je tijdens de reguliere winkeltijden nog gewoon terecht.”

Kijkshop in de openlucht

In de weken voorafgaand aan de lockdown, werd al druk nagedacht over wat te doen in een dergelijk worstcasescenario.

"En dan merk je hoe veerkrachtig de winkeliers zijn. Net als de horeca, zitten ook de winkeliers niet bij de pakken neer en kiezen ze ervoor om bestelling te bezorgen. Ook restylen diverse winkeliers hun etalage tot een soort kijkshop-vitrine waarin zo veel mogelijk van het assortiment wordt getoond. Zo kunnen mensen op ieder gewenst tijdstip een mooi kerstcadeau voor hun dierbaren uitzoeken. De nummertjes die erbij staan, maken het vervolgens makkelijk om het product per telefoon, email of What's app te bestellen.” vertelt de voorzitter.

Ook is er inmiddels een gezamenlijke webpagina gelanceerd waarop informatie staat over hoe er tijdens de lockdown bij de lokale niet essentiële detailhandel besteld kan worden. Johan: "Tijdens de campagne ‘Wees loyaal, koop lokaal' hebben we ervaren dat veel mensen een levendig stadscentrum belangrijk vinden en daarom heel bewust om de hoek hun inkopen doen. Daarom is het belangrijk om te vertellen hoe ze dat ook nu kunnen doen. Op www. winkeleninmedemblik.nl/bestellen-en-bezorgen vind je praktische informatie over bijvoorbeeld de manier van bestellen en de bezorgmogelijkheden. Juist nu is lokaal kopen belangrijker dan ooit!”