De winnende foto van de Nature Photographer of the Year 2020, genomen in Nakuru National Park, Kenia.
De winnende foto van de Nature Photographer of the Year 2020, genomen in Nakuru National Park, Kenia. (Foto: Roberto Marchegiani/NPOTY 2020)

Wereldwijd succes voor Medemblikker met Nature Photographer of the Year

MEDEMBLIK - Lesley de Beer, een echte Medemblikker, heeft al jaren succes met het natuurfotografiefestival dat hij sinds 2016 organiseert. Niet alleen in Nederland, maar met name wereldwijd uitgegroeid tot een begrip in de fotografiewereld en ver daarbuiten. Afgelopen zaterdag, 12 december presenteerde Nature Talks de resultaten van de wedstrijd Nature Photographer of the Year 2020. Dit jaar gebeurde dit, gezien alle coronamaatregelen, voor de eerste keer, online via live stream van YouTube.

Roberto Marchegiani natuurfotograaf 2020

Winnaar 2020

Dit jaar moesten vijf bekende juryleden (Magdalena Herrera, Christian Ziegler, Marco Gaiotti, René Alblas, en Wim Dirckx) kiezen uit 19,547 beelden afkomstig uit meer dan 95 verschillende landen. Een nieuw record voor deze wedstrijd. Foto's konden worden ingezonden in 12 verschillende categorieën.

De Italiaanse natuurfotograaf Roberto Marchegiani is de winnaar van de prestigieuze Nature Photographer of the Year 2020-wedstrijd en kan zichzelf ‘Nature Photographer of the Year 2020’ noemen.

Inzendingen

Toen Lesley deze fotografiewedstrijd in 2016 in het leven riep begonnen zij met 6.000 inzendingen. Jaarlijks liep dit aantal met een paar duizend inzendingen op, wat dit jaar heeft geleidt tot bijna 20.000 inzendingen waar de jury uit kon kiezen. Een hele prestatie zegt Lesley zelf. 'We zijn, qua aantal inzendingen, de een na grootse natuurfotografie wedstrijd in de wereld. Dit is iets waar wij als team ontzettend trots op zijn'. Hoe dat komt? 'De juiste mix van goede marketing, goede juryleden, wereldwijde publicaties, een breed netwerk en grote namen die meedoen aan deze wedstrijd' aldus Lesley.

Photo Festival

De Nature Photographer of the Year-wedstrijd is een initiatief van Nature Talks, de organisatie die ook verantwoordelijk is voor het Nature Talks Photo Festival dat ieder jaar in Nederland plaatsvindt. Lesley heeft het festival vijf jaar geleden voor het eerst opgezet. Het festival, dat jaarlijks plaatsvindt, is een weekend lang inspirerende en educatieve gesprekken door fotografen van wereldklasse. Ruim vijftig sprekers worden vanuit de hele wereld ingevlogen voor masterclasses, webinars, live Q&A's en met als hoogtepunt de bekendmaking van de winnaars. Oprichter Lesley Beer over de fotowedstrijd 'We hadden de mogelijkheid een expositie te huren en tijdens het festival neer te zetten, maar het leek ons een leuk idee om een wedstrijd uit te schrijven en op deze manier een eigen expositie neer te kunnen zetten.'

NPOTY 2021

Wil je zelf ook meedoen aan de Nature Photographer of the Year? Vanaf 27 december 2020 kun je foto's maken van de Nature Photographer of the Year 2021 editie. Het Nature Talks Photo Festival 2021 vindt plaats op 13 en 14 november.

Lesley de Beer, oprichter Nature Talks.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding