Meester Ed geeft al veertig jaar zwemles.
Meester Ed geeft al veertig jaar zwemles. (Foto: Theo Annes)

'Op zondag een uurtje zwemmen voor een gulden'

MEDEMBLIK - Wie kent Ed van Rozelaar niet? Een bekende Medemblikker die vrijwel ieder kind in Medemblik, maar ook daarbuiten, heeft leren zwemmen. Zijn zwemschool bestaat 1 oktober vijftig jaar. "Mijn vader startte in 1970 met zwemles geven in het binnenbad aan de Graafflorislaan in Medemblik. Ook kon je in die tijd op zondag een uurtje zwemmen voor een gulden, iets wat vast veel volwassenen zich nu nog kunnen herinneren", glimlacht Ed.

Zwemschool van Rozelaar vijftig jaar

Ed stapte al jong in de voetsporen van zijn vader. "Na mijn middelbare school te hebben afgerond, begon ik in mei 1979 met zwemles geven. Eigenlijk omdat er niemand anders voor handen was en ik een baantje zocht. Dat baantje werd mijn passie; om anderen en vooral kinderen goed te leren zwemmen. Medemblik is nu eenmaal een waterrijke stad. Overal zijn sloten, singels, en natuurlijk het IJsselmeer."

Overname zwemschool

De Medemblikker nam in 1980 de zwemschool van zijn vader over. "Ondertussen geef ik al meer dan veertig jaar zwemles in Medemblik. En kom ik af en toe een derde generatie kinderen tegen die ik les mag geven. Het zijn mooie momenten om mijn oud-leerlingen weer te zien. En zo weet je ook hoe het met ze gaat en hoe ze zijn gegroeid in het leven."

Bijzondere gebeurtenissen van een badmeester

Omdat Ed (59) al zolang in het vak zit, maakt hij natuurlijk het één en ander mee. "Bijzondere gebeurtenissen die mij zijn bijgebleven, zijn onder meer leerlingen die verder gingen in de zwemsport en mooi resultaten haalden met onder andere vlinderslag en borstcrawl, een aantal van mijn leerlingen die vanaf 4 jaar op zwemles zaten en haalden alle diploma’s die er zijn. Dat waren er in totaal zo'n twintig. Ik weet ook nog van een leerling dat hij op zwemles kwam het eerst helemaal niet leuk vond, maar later diverse keren het IJsselmeer bedwongen heeft. Een topprestatie dus. En nu brengt hij zijn zoontje naar mij op les. Ook heb ik samen met een groep jeugd tot 16 jaar in estafettevorm de zwemmarathon van Stavoren naar Medemblik volbracht. Maar ook een groep 40-plussers heeft die enorme prestatie geleverd. Denk niet: dat is even te doen. Met een windje op het IJsselmeer is het zwaar zwemmen."

Veranderingen in veertig jaar zwemles

In de veertig jaar dat Ed zwemles geeft is er wel het één en ander veranderd. Het begon natuurlijk in 2000 met de verhuizing van het binnenbad aan de Graafflorislaan naar zwembad Zuiderzee, aan de Oosterdijk in Medemblik. "En daar geef ik nog steeds les. De diploma-eisen zijn in de loop der jaren ook veranderd; kon je voorheen je A-diploma halen zonder dat je haar nat werd, tegenwoordig hebben we A- en B-survival en moet je onder een vlot door zwemmen, onderwater door een gat heen zwemmen en met een koprol te water. Belangrijk in deze tijd is dat de zwembaden meer op recreatie gericht zijn, niet alleen voor zwemles. Verder geven we al jaren les voor diploma C, zwemvaardigheid en snorkelen."

Meester Ed van Rozelaar wil nog jaren door

Na veertig jaar zwemles geven, heeft Ed er nog lang niet genoeg van en kan in zijn ogen nog jaren door.

"Ik vind zwemles geven nog steeds erg leuk en heb er sinds zeven jaar een andere passie bij. Het is toch fantastisch als oud-leerlingen je weer weten te vinden als ze op 17-jarige leeftijd hun rijbewijs willen halen. Ik hoop nog jaren met deze combinatie door te gaan", besluit meester Ed.