Slapen en wakker zijn, kan dit?

Parasomnie is dat het lijkt alsof iemand wakker is, maar in werkelijkheid slaapt hij of zij en weet niet wat ze doen.

Letterlijk betekent parasomnie ‘verkeerde slaap’, en dit kan overgaan in praten slaapwandelen, nachtmerries, en nog een handvol meer. Eigenlijk best raar, dat je alle dagen min of meer naar bed gaat vanwege de broodnodige nachtrust, maar is dit ook zo? Ja, maar goed in slaap komen en doorslapen is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Lichamelijk vinden er allerlei processen plaats tijdens het slapen: organen herstellen, evenals het spierherstel. De aanbevolen tijd om te slapen is gemiddeld acht uur, kan wat minder en meer zijn. Slechts 1% functioneert hetzelfde met minder dan zes of zeven uur slaap per nacht. Ga slapen wanneer je moe bent en sta op zodra je wakker wordt of de wekker gaat.

Of je nu overdag of ’s nachts werkt, regelmaat is het belangrijkste voor een goede nachtrust. De behoefte aan slaap kan veranderen naarmate iemand ouder wordt, neem het maar zoals het is. Maar liefst 956 genen zijn er die een risico geven op chronische slapeloosheid, met andere woorden: het is erfelijk.

Stress kan belangrijk en nuttig zijn, je kunt niet zonder. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet erg. Voor de één is om de stress weg te werken, een wandeling of een goed gesprek. Voor de ander een warme douche of een boek om ontspannen te gaan slapen. Ja, en dat ene is ook een goede inslaper.


Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.