Jacco maakt prachtige chocoladeschilderijen, maar is nog niet volledig aan de slag.
Jacco maakt prachtige chocoladeschilderijen, maar is nog niet volledig aan de slag. (Foto: archief Rodi Media)

'Ik hoop dat iedereen bewust wordt van de ernst van het virus'

REGIO - Zoals de meeste mensen ondertussen al weten, grijpt het coronavirus om zich heen. Dat betekent meer besmettingen, opnames en IC-bedden gevuld. Het kabinet kondigde dinsdag 28 september nieuwe maatregelen aan, met de intentie om het virus terug te dringen. Maar de vraag blijft nog altijd... houden mensen zich aan de regels of vinden ze het allemaal maar onzin?

Na de intelligente lockdown van 15 maart liepen eerst de besmettingen op. De regering probeerde alle vastgestelde corona-patiënten een plek te geven in de ziekenhuizen in Nederland. Er werden zelfs mensen uit hun eigen vertrouwde omgeving gehaald om ergens anders te herstellen van het virus, zelfs in het buitenland. Het leek erop dat het virus door alle maatregelen werd teruggedrongen. Ze werden versoepeld en veel mensen dachten dat het allemaal wel los zou lopen. Het ging tenslotte toch goed! De realiteit is anders. Sinds een paar weken stijgt het aantal vastgestelde besmettingen en het is zelfs zo dat er sommige ziekenhuizen weer moeten besluiten of de reguliere zorg moet worden uitgesteld. Het Dijklander ziekenhuis in Hoorn bekijkt dagelijks of ze stappen moeten ondernemen, vooralsnog is daar de reguliere zorg nog operationeel.

Maatregelen

In de gemeente Opmeer zijn 18 besmettingen geconstateerd, in Medemblik 29 en Koggenland 41 (bij sluiting van deze krant). Maar de statistieken geven een stijgende lijn aan. Dus het einde is zeker nog niet in zicht. Rutte kondigde afgelopen dinsdag aan dat de horeca om 22.00 uur dicht moet, thuis niet meer dan drie gasten ontvangen, sport zonder toeschouwers, niet meer dan dertig mensen in een ruimte op 1,5 meter afstand. Winkeliers in grote steden mogen klanten verplichten om een mondkapje te dragen. De Omring heeft die regel al ingesteld. Medewerkers en bezoekers zijn verplicht om een mondkapje te dragen. Misschien iets om over na te denken voor elk bedrijf of onderneming? Of misschien wel voor iedereen? De een zegt een mondkapje is schijnveiligheid en de ander moedigt het dragen ervan juist aan.

Herstel is grillig

Medemblikker Jacco Spil kreeg half maart jl corona en had het zwaar te pakken. "Niet zo zwaar als mijn collega, die lag dagen in coma. Het is jammer dat ze vaak in de media spreken over de aantal sterfgevallen, in plaats dat ze de focus leggen op het aantal dat is genezen van de ziekte." Maar genezen wil nog niet zeggen dan de patiënten zijn hersteld. Voor sommigen is de nasleep ontzettend lang. Ook bij Jacco. "Het herstel van Covid-19 is grillig en lang. Ik ben nu zes maanden corona-vrij, maar ik kan nog maar voor de helft aan het werk. De schade aan het lichaam is zoveel groter dan het in het begin lijkt. Ik ken een aantal mensen die er grote, permanente schade aan overhouden. Als je het van dichtbij meemaakt, dan ben je meer bewust wat de ziekte met je doet. En wat stellen de maatregelen dan voor als je weet dat je niet alleen jezelf een veilig gevoel geeft, maar ook anderen. Dat ik ziekteverschijnselen kreeg, ging ik thuis in quarantaine. Dat deed ik niet voor mezelf, maar voor de kwetsbare mensen om mij heen."

Mondkapje

Jacco is voorstander van een mondkapje. "Het is jammer dat de regering niet regels oplegt, maar de verantwoordelijkheid meer neerlegt bij de burgers. Je ziet het, het gaat mis. Een mondkapje dragen is toch makkelijk te doen. Het heeft wel voor 96% effect. Kijk naar Duitsland. Daar gaat het beter. Door ongeduld nemen sommige mensen de maatregelen niet serieus, terwijl de meerderheid van de bevolking de regels prima vindt. Rechts rijden in het verkeer is net zo'n makkelijke regel als het verplicht stellen van een mondkapje. De veiligheid is voor iedereen gewaarborgd. Sinds dat ik in maart corona-patiënt was, zijn de behandelingen in het ziekenhuis al stukken verbeterd. Maar ik blijf erbij, voorkomen is beter dan genezen. Ik stel mezelf als voorbeeld voor mijn leerlingen op school. Ik hoop dat zij bewust worden van de ernst van het virus."

Bakkerijmuseum

Het bakkerijmuseum, waar Jacco vaak te vinden is, heeft niet zo'n last van de nieuwe maatregelen. "De mensen moeten zich nu verplicht aanmelden voor een bezoekje. Voor de verdere rest zijn we corona-proof. Dus een uitje naar de lekkerste museum van Nederland zit er nog in. Kijk op www.deoudebakkerij.nl voor meer informatie.