De tweede van tijdens de Medemblik Regatta in 2018. Een van Medembliks meest grote event.
De tweede van tijdens de Medemblik Regatta in 2018. Een van Medembliks meest grote event. (Foto: Sander van der Borch)

De toekomst van Medemblikse topsport

MEDEMBLIK - Volgende week maandag, 16 november, spreekt de gemeenteraad over de toekomst van de lokale topsport.

Topsport zet Medemblik op de kaart!

De gemeente Medemblik voert sinds 2017 een actief topsportbeleid. In de nota Klaar voor de start! formuleerde zij destijds haar ambities en kondigde zij de komst aan van TEAM Medemblik. Een zelfstandige en slagvaardige uitvoeringsorganisatie die de lokale topsport ondersteunt bij het waarmaken van hun sportieve ambities en het leveren van positieve bijdragen aan de Medemblikse samenleving. Met groot succes!

Door Covid-19 mag 2020 spreekwoordelijk dan wel ‘in het water gevallen’ zijn wat betreft topsport, 2019 was een jaar waar Medemblik met groot genoegen op terug kan kijken. Er vonden dat jaar maar liefst tien(!) toonaangevende (inter)nationale topsportevenementen in Medemblik plaats.

Baten Team Medemblik

Door topsportevenementen is Medemblik in 2019 meerdere malen prominent op nationale televisie in beeld geweest. Het NK skeeleren, het IJsselmeermarathon en uiteraard met de wereldberoemde Medemblik Regatta. Hoogwaardige faciliteiten, financiële ondersteuning vanuit de gemeente en de inzet van Team Medemblik zorgden ervoor dat organisatoren van nationale en internationale topsportevenementen graag naar het prachtige West Friese stadje komen.

En laten deze prachtige evenementen nou ook zorgen voor extra omzet bij de middenstand in Medemblik. In 2019 ging dat om maar liefst 9 ton aan extra bestedingen. Team Medemblik ontvangt van de gemeente jaarlijks 125.000 euro subsidie. Dat bedrag is volledig bestemd voor de lokale topsport, vooral in de vorm van evenementen. ‘Goed besteed geld waar naast de topsport dus ook de lokale middenstand erg blij mee is’ aldus Pieter Verhoogt, verantwoordelijke van Team Medemblik.

Maatschappelijke impact

Daarnaast zet Team Medemblik zich in om samen met de sportverenigingen iets terug te doen voor Medemblik op maatschappelijk niveau. Zo heeft de organisatie van de Regatta zwerfvuil opgeruimd, is er door Gold Cup-organisatie geld ingezameld voor het inloophuis en heeft de organisatie van de jaarlijkse European Cup jiu jitsu een scholenprogramma ontwikkeld waarbij zij de kinderen uit groep acht gratis les geven om hun weerbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten. De lessen zijn door de Covid-19 regels nog even vooruit geschoven, maar gaan hopelijk snel plaatsvinden.

Raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering volgende week maandag wordt gesproken over de volgende fase van het topsportbeleid. Joset Fit, wethouder Sport heeft een voorstel ingediend voor het voortzetten van het beleid de komende vier jaar.

Het topsportbeleid is recent geëvalueerd en de uitkomsten zijn goed. “Zowel de lokale topsport als de gemeente zijn positief en ik ga er vanuit dat het beleid wordt voortgezet" aldus Pieter Verhoogt. "Wij snappen heel goed dat de gemeente door Covid-19 voor grote financiële uitdagingen staat en houden rekening met een korting ophet budget. Een bescheiden korting kunnen wij opvangen met de reserves die we (mede dankzij covid-19) hebben. Tegelijk gaan wij er vanuit dat de gemeenteraad inziet dat het zonde is om hetgeen dat de lokale topsport heeft opgebouwd weer af te breken. Denk aan de Regatta en de European Cup jiu Jitsu die we samen met de (inter)nationale bonden weer doorontwikkelen en aan SEW dat met een nieuw topsportplan weer aansluit bij de absolute top en de toppers in het skeeleren."

"Ik spreek vaak gemeenten die jaloers zijn op wat wij in Medemblik aan topsport hebben. Wij zijn echt een topsportgemeente om trots op te zijn.” gaat Pieter verder. "Ik verbaas mij dan ook over het signaal dat de VVD - normaal een partij die (top)sport en de lokale middenstand hoog in het vaandel heeft staan - een rigoureuze korting op de gemeentelijke topsportsubsidie wil voorstellen. Mocht dat voorstel inderdaad op tafel komen, dan hoop ik, en met mij ongetwijfeld de gehele lokale topsport, dat de raad zich goed bewust is van de positieve invloed die topsport heeft op de lokale samenleving en de bekendheid en uitstraling van Medemblik."

Marcella Korver