Afbeelding
(Foto: )

100 kilometer op onze snelwegen

We laten ons alles zo ongeveer slaafs opleggen van hogerhand en wie zegt dat wij dit wel of niet willen? Huiver en lees.

Kijk ‘Bakermans’ met zijn bakerpraatjes... ah, ik bedoel Timmermans, de luchtzuiveraar. Deze reist op en neer van Brussel en/of Straatsburg naar Nederland. Per trein? Of het met het vliegtuig, of mogelijk met auto met chauffeur!

Elke maand verhuisd hij van Brussel naar Straatsburg of andersom. De afstand is 435 kilometer, dus 870 kilometer gasolie en benzine, weet of begrijpt u dit nog?

En dat gezeur met de stikstof en wat er allemaal nog omheen verzonnen wordt, geen ‘hond’ die tegensputtert, zal ook moeilijk gaan. Van 06.00 uur tot 19.00 uur moet iedereen 100 kilometer rijden op de snelweg.

Inmiddels gaat het meestal bij velen al behoorlijk sneller, zo merkte ik, op weg naar Duitsland. De motor heeft voor die afstand, laat ik het rekende logisch houden, 1.000 toeren gedraaid op welke brandstof dan ook. Nu ga ik geen 100 kilometer per uur, maar 150 kilometer per uur. Dus de motor maakt 1.500 toeren en ben een half uur eerder thuis. Met andere woorden de motor draait een halfuur minder uitlaatgassen en zo kom ik toch met welke snelheid dan ook, op hetzelfde uit.

Misschien wel aardig om te weten dat onze auto net zoveel in dit geval benzine verbruikt bij 100 kilometer of 150 kilometer per uur.

Uw reactie kunt u sturen naar peter.koomen300@gmail.com.