Bevrijding 1945

Het monument, aan de Breedstraat in Medemblik, is onlangs opgeknapt. Behoudens de kleur van de voegen, wat schril afsteekt tegen de rode steen, is goed gemetseld. Laten we wel zijn, wat staat op het Westereiland als herdenkingsmonument is een niemendalletje. Het regiment waar het voor was bedoeld, hoort daar op de Breedstraat. Deze soldaten gingen aan het einde van de oorlog lopend op weg naar de Grebbeberg en strandde bij Monnickendam. Toen was de oorlog feitelijk over. Er was eigenlijk alleen maar overlast van deze soldaten, qua drukte en opvang en op de voeding van de burgers van Medemblik.

Weinig om trots op te zijn om er zo vroeg in de oorlog een monument aan te wijden.

Tijdens de restauratie van het monument, dit afgelopen jaar, was het een goede gelegenheid geweest, het onrecht wat is aangedaan na de oorlog, nu daar te herstellen. Is dus niet gedaan en gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer.

Er staan geen namen van verzetsstrijders op, die zijn opgepakt en daarna zijn opgesloten in de gevangenis van het stadhuis in Medemblik. Later afgevoerd via Alkmaar naar de Weteringschans in Amsterdam en daar doodgeschoten op 12 maart 1945. Precies om 10.00 uur op de maandagmorgen.

Te weten: Wieger Boonstra, oud 51 jaar, verpleger en wonende in Medemblik; Roelof-Tiede Oost, oud 54 jaar, assistent boekhouder en wonende in Medemblik; Pieter-Franciscus Brittijn, oud 54 jaar, boekhouder en wonende op Westerhaven 18 in Medemblik. Hij was waarnemend LO- leider en hoofd van NSF en OD.

Als het om het verzetswerk ging was Brittijn één van de drie belangrijkste mannen in Nederland. En is het 'verzet' van Medemblik, wat zich na de oorlog meldde, daar zeker geen afspiegeling van!

peter.koomen300@gmail.com