Afbeelding
(Foto: Shutterstock)

Ingezonden

Zonneweide in Koggenland

Wanneer je het regionale nieuws een beetje gevolgd hebt, zal het je niet ontgaan zijn dat er plannen zijn om een zonnepark aan te leggen langs het Jaagpad nabij Berkhout. Veel mensen uit de omgeving hebben hun stem al laten horen in diverse bijeenkomsten, georganiseerd door de gemeente Koggenland en de Provincie.

Omwonenden niet direct enthousiast

De teneur is dat met name omwonenden niet direct enthousiast zijn wanneer er een grote, onafzienbare vlakte vol glimmende panelen bij hen in de buurt verrijst, waar nu nog landerijen zijn. Koggenland Energie Neutraal (KEN) stelt onomwonden dat het nieuw te bouwen zonnepark er in de eerste plaats moet zijn voor de Koggenlanders. Zij moeten de gelegenheid krijgen hier van mee te profiteren. Voorts stelt KEN dat het zonnepark deels voor recreatie gebruikt moet worden, met bosschages, wandelpaden, kruiden- en bloemperken (voor de insecten), vaarwegen, waterberging, enz. Voor woningen die aan dit plan wonen moeten de panelen zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken.

Als dit plan doorgaat dan is het wenselijk dat de belangen van de bewoners in een collectief worden vertegenwoordigd, zodat er een aanspreekpunt is richting gemeente, provincie en exploitant van de zonneweide.

Participeren door bewoners van de gemeente kan op verschillende manieren. Wij denken aan de oprichting van een coöperatieve vereniging die aanspreekpunt wordt richting exploitant van de zonneweide. Door uitgifte van certificaten word je dan eigenaar van zonnepanelen en kan je de opbrengst verrekenen met jouw verbruik.(handig wanneer jouw huis geen geschikt dak heeft voor het plaatsen van panelen). Nu kan dat nog via de Postcoderoosregeling. Deze salderingsregeling is verlengd tot 2023 en zal stapsgewijs worden afgebouwd tot 2031. Te zijner tijd zal de exploitant ook wel komen met andere vormen van rechtstreekse financiële deelname in de vorm van obligaties of leningen.

Ben je geïnteresseerd in deze op te richten coöperatieve vereniging of heb jij nog veel betere ideeën? Meld je aan en laat het weten op koggenlandenergieneutraal.nl. Laat wat van je horen en sluit je aan bij KEN. Duurzame energie, prima! Maar wel onder onze voorwaarden!


Kees Wiersum,

namens Stichting Koggenland Energie Neutraal.